Contact

Groeien & internationalisering

Voor KMO’s die hun groei willen versnellen, is internationalisering een krachtige strategie. Door te focussen op een niche, innovatie en sterke klantrelaties, kunnen bedrijven nieuwe markten succesvol betreden. Een weloverwogen aanpak, gebaseerd op marktinzicht en bedrijfsspecifieke inzichten, minimaliseert risico’s en maximaliseert kansen. Internationalisering vraagt om strategische aanpassingen, maar blijft trouw aan het bedrijfs-DNA.

De Vlaamse overheid steunt internationaliseringsinitiatieven met KMO-groeisubsidies!

Continents

Groeien en internationalisering

Stagnerende omzetgroei leidt tot lagere winst omwille van kostenstijgingen en inflatie. Dit  zorgt voor een verminderde investeringscapaciteit en een lager concurrentievermogen. Ook als werkgever en zakenpartner sijpelt stap voor stap een onaantrekkelijk imago binnen. En dit alles... dit leidt op zijn beurt tot verdere omzetdaling.

Het genereren van (winstgevende) omzet is dus de belangrijkste zakelijke uitdaging!

Hoewel groeiende geopolitieke onzekerheid en protectionisme met toenemende handelsbeperkingen en tarieven de externe omgeving ondertussen sterk beïnvloeden, blijft de succesformule voor KMO-groei tot nader order:

De succesformule voor KMO-groei:

Focus op een niche + innoveer + bouw sterke klantenrelaties + internationaliseer

Merk hierbij op dat internationaliseren verwijst naar sales buiten de thuismarkt(en) en verschilt van globalisering.

Bij deze formule horen tevens financiële draagkracht en volgende competenties en processen in kruisbestuiving thuis:

Innovatie en ondernemerschap zijn sowieso belangrijke processen die aanwezig zijn in heel wat KMO’s maar een bedrijfsspecifiek groeirecept of de business development competenties, en het proces errond, willen wel eens ontbreken.

A company cannot shrink itself into greatness

Voor welke bedrijven is internationalisering een relevante groei-optie?

Internationalisering en verdere internationalisering is een noodzaak voor born globals en een relevante groeioptie voor bedrijven die de limieten van de thuismarkt(en) bereiken.

Groeigrenzen worden bepaald door de lokale of huidige winstgevende markt die u kan bereiken, ook gekend als S.O.M. (Serviceable Obtainable Market).

Indien deze binnen uw niche voldoende groot is kunt u vanuit het oogpunt van duurzame groei soms beter de lokale/huidige groeimogelijkheden verder uitbuiten en slechts beetje bij beetje internationaliseren. Dit ongeacht of de S.O.M. stagnerend of dalend is. Zo kan u geleidelijk tijd vrijmaken en het management, de specifieke knowhow en andere capaciteiten opbouwen, om met succes de uitdagingen van de internationalisering aan te gaan.

Hoewel het van cruciaal belang is om een concurrentievoordeel te hebben dat overdraagbaar is naar andere regio's, mag u niet vergeten dat copy/paste, het louter kopiëren van de aanpak op de thuismarkt, op zich geen optie is. Tenzij u een globaal merk heeft en een vraaggedreven aanbod dat grensoverschrijdend werkt. Het gaat om het vinden van product-markt-bedrijfsmodel-verkoopkanalen FIT en om de impact op de gehele organisatie

Wij geloven namelijk dat voor succesvolle internationalisering, aanpassingen zinvol zijn, zolang u niet afwijkt van het DNA van het bedrijf. Let wel, productaanpassingen bij consumentenproducten- of diensten profiteren niet altijd van lokalisatie. De uitkomst van de 'behoefteanalyse van de klant' zou wel eens kunnen zijn dat klanten vooral op zoek zijn naar iets anders, naar een gevoel van vreemdheid, in het product of de dienst.

Marktinzicht verrijken vermindert het risico

De meeste bedrijven stellen zich als eerste de vraag: " Welk land is best/meest geschikt voor ons?" Gevolgd door de vraag: "Hoe betreden we die markt?"

M.a.w. de meeste bedrijven kijken naar de markt vooraleer te verduidelijken hoe ze onderscheidende waarde creëren en de markt/segmenten te kiezen die daarvoor de beste opportuniteiten bieden.

Om risico te beperken is het noodzakelijk om marktinzicht te verrijken en te toetsen met bedrijfsinzichten en bedrijfsspecifieke criteria.

Nog dit weetje: Op basis van de algemene marktanalyse is Duitsland dikwijls de meest aantrekkelijke markt om te internationaliseren binnen West-Europa (met hoge concurrentie, lage prijzen,... als gevolg)

Hoe kan Lumeron ondersteunen?

Het internationaliseringproces kan, afhankelijk van het stadium waarin uw bedrijf zich bevindt, onder andere volgende modules bevatten

  • Opmaken van een Internationaliseringsplan
  • Marktbepaling
  • Opportuniteitscheck van markt(en)
  • Opportuniteitsanalyse van prioriteitsmarkt
  • Keuze van het marktintredemodel
  • Business model validatie
  • Ontwerp van verkoopkanalen (inclusief opzetten eigen aanwezigheid en eigen mensen)
  • Zoeken van verkoopkanalen
  • Productlancering
  • Verkoop initiëren
Hands globe

CONCLUSIE

De eerste vraag om te beantwoorden is of internationaliseren voor uw bedrijf de gepaste groei-optie is? Lumeron beschikt over de nodige kennis en ervaring om dit samen te ontdekken.

ONZE REALISATIES

Innovatie en groei bij Vetex

Innovatie en groei gaan hand in hand

Vetex

Vetex ontwikkelde een unieke ecologische technologie voor het coaten en lamineren van textiel. In hun zoektocht naar nieuwe afzetmarkten voor deze technologie, klopten ze aan bij Lumeron om hen die tools en methodieken te reiken.​

Lees meer
beMatrix Stefaan

Verder groeien dankzij een duidelijke strategie

beMatrix

beMatrix is een wereldspeler op het vlak van modulaire standenbouwsystemen en kende het laatste decennium een sterke groei. Om hun strategie en focuspunten voor de komende jaren uit te zetten, deden ze een beroep op de experten van Lumeron.

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Lamp

Wat is business development en hoe verschilt dit van prospecteren?

Als iemand business development in de mond neemt, vragen wij nogal eens wat hij of zij ermee bedoelt. En ja, business development heeft een ruime betekenis. Meer en meer duikt dit woord op als synoniem voor een kei in prospectie. En dat is het volgens ons net niet. 

Lees meer
Bus dev 3 7

Bedrijfsgroei als proces via business development

Deel 2 in in onze inspiratiereeks rond business development:  het is belangrijk om business development zowel grondig als snel te doen en hierin het juiste evenwicht te vinden. Hoe pak je dit aan? Waar haal je de nodige inputs en ervaring?

Lees meer
Bus dev 3 7

Business Development via technologie en expertise

In dit laatste deel van onze trilogie rond business development benadrukken we het belang van technologie en expertise/ervaring om grondig en snel business development uit te voeren. Om dit toe te lichten maken we gebruik van het groei-conditie-rapport. Dit is een basis om een groeitraject aan te vatten.

Lees meer