Contact

SPX Flow houdt zijn Kwaliteitssysteem in topvorm 

SPX FLOW houdt samen met Lumeron het kwaliteitssysteem in topvorm

Het US Headquartered bedrijf SPX FLOW maakt in de Belgische vestiging in Erpe-Mere pompen voor de industriële sector. Ze staan hierbij in voor het volledige proces, van het ontwerp via de productie tot de levering. Om te tonen dat ze werken volgens kwalitatieve processen, werken ze volgens de ISO 9001-norm. Voor ondersteuning op dit vlak klopten ze aan bij de experten van Lumeron (toen nog onderdeel van Orbid).

Lumeron spxflow

Kwaliteit in het DNA

Frank Vander Beken maakte in 2000 de sprong van engineer naar kwaliteitsmanager, en heeft er een jaar geleden de rol als operations manager bijgenomen. “Ik sta in voor het onderhouden van ons kwaliteitssysteem aan de hand van onder andere audits, risicoanalyses en het updaten van documenten. Bovendien neem ik diverse operationele zaken op mij” vertelt Frank Vander Beken.

"Kwaliteit is belangrijk om klanten te houden en nieuwe klanten te winnen. Doordat we al zo lang met een betrouwbaar kwaliteitssysteem werken, is het onderdeel geworden van onze bedrijfscultuur."

Voordelen van ISO 9001

Frank Vander Beken: "We volgen al lang de internationale kwaliteitsnorm ISO 9001. Dit biedt ons een goede leidraad om kwaliteit te laten doordringen in de organisatie en het zorgt voor extra vertrouwen bij onze klanten. Het toont namelijk aan dat we werken volgens kwalitatieve processen. Bij het opstarten van nieuwe projecten kunnen we ook sneller schakelen omdat er geen extra audit door de klant meer moet gebeuren. 
Op regelmatige tijdstippen voeren we interne audits uit en elk jaar vindt een externe audit plaats om te testen of het systeem voldoet aan de norm. De grootste uitdaging van een ISO 9001-certificaat is dan ook dat er blijvend audits moeten uitgevoerd worden in combinatie met de dagelijkse activiteiten en projecten. Maar dit nemen we er graag bij om de kwaliteit te garanderen naar onze klanten toe."

De overschakeling naar ISO 9001:2015

Frank Vander Beken: "Op het moment dat we de transitie wilden maken van de 2008-versie van de ISO 9001-norm naar de 2015-versie liepen er bij ons enkele grote projecten. In combinatie met de toch ingrijpende wijzigingen van deze nieuwe versie hadden we niet de nodige resources om dit uit te voeren. Daarom zochten we naar een externe partner om ons hierbij te ondersteunen. Wij hebben Lumeron onder de arm genomen om ons te helpen bij de transitie naar ISO 9001:2015.
De Lumeron-expert is gestart met een gap-analyse om te kijken wat er nodig was om te evolueren naar de nieuwe versie van de ISO9001-norm. Lumeron had hierin al de nodige ervaring en kon ons snel op het juiste spoor zetten. Uit de gap-analyse kwamen 20 verbeterpunten naar boven die we samen hebben aangepakt. Zo nam Lumeron bijvoorbeeld de interne audits en de projectcoördinatie op zich. Met een interne audit kijkt u of u wel de juiste stappen doorloopt van de ISO 9001 norm en of u de procedures naleeft die u zelf hebt opgesteld. Door de interne audits door een externe partij te laten uitvoeren, maak je gebruik van een paar frisse ogen.

Samen met Lumeron

"We hebben het project mooi kunnen afronden binnen de geplande timing en zijn geslaagd voor de externe audit. Vanaf het begin verliep de samenwerking met Lumeron zeer vlot. De expert luisterde naar onze problemen en pakte ze op een heel nuchtere en professionele manier aan. Kortom, een vlotte samenwerking, to-the-point, professioneel maar toch met een menselijk aspect."

Interesse?

Hebt u interesse om een ISO 9001 certificaat te behalen of zoekt u ondersteuning op het vlak van kwaliteit? Contacteer gerust onze Lumeron-experten, wij helpen u graag verder.