Contact

IN-COMPANY OPLEIDING

Masterclass 'Operational Excellence'

Tandwielen

Op zoek naar een opleiding die de basis legt voor Lean & Operational Excellence ?

​‘Lean’ staat niet voor harder, maar slimmer werken. Voor streven naar perfectie met hoogstaande kwaliteit, lagere kosten en kortere (op)levertijden. Voor een grotere betrokkenheid van uw medewerkers waarbij iedereen inzet op continue verbetering. Met een grotere klantentevredenheid als gevolg.

Hoewel lean spectaculaire resultaten kan opleveren, vormt het gemis aan ervaring en kennis vaak een struikelblok. Om u extra inzichten mee te geven heeft Lumeron een pragmatische Masterclass Operational Excellence opgebouwd die bestaat uit twee grote delen 'The basics' en 'Advanced' module. Hierbij krijgt u inzicht in de belangrijkste lean tools aan de hand van praktische voorbeelden.

De basics module focust zoals het woord zelf zegt op de basisprincipes. Aansluitend volgt de advanced module waarin de focus ligt op het vinden van het evenwicht tussen technieken & tools enerzijds en betrokkenheid & motivatie anderzijds. Hoe verder groeien in het verhaal van continu verbeteren, waarbij u focust op zowel processen als mensen.

DOELGROEP

De masterclass is relevant voor een brede waaier aan professionals die een basiskennis aan lean tools willen verwerven of net hun kennis rond 'continu verbeteren' willen upgraden:

 • Iedereen die lean projecten wil faciliteren
 • Iedereen met verantwoordelijkheid en/of leidinggevende functie
 • Iedereen in de domeinen quality, operations of HR

OOK VOOR MIJN SECTOR?

Lean management is nuttig in alle sectoren: productie, logistiek, diensten, administratie, zorg, overheid, bank & verzekering, telecom, energie,... Ook in uw sector dus! Hoewel deze masterclass focust op voorbeelden uit de productieomgeving, kan u de aangereikte technieken en tools vlot toepassen in andere sectoren.

INHOUD

DAG 1: Basics module
8u45: ontvangst
9u: start masterclass

 • Lean & de 7+1 'verliezen': Van transport tot overproduktie: hoe herkent u de 7+1 verliezen binnen een organisatie en hoe kan u deze elimineren? Wat houdt ‘Flow denken’ in? Hoe betrekt u mensen in dit verhaal?
 • Het belang van Standaards en Standaard Werk als basis voor continue verbetering
 • De kracht van Visueel Management

12u30: lunch
13u15: vervolg masterclass

 • Probleemoplossend Denken: Hoe problemen goed analyseren en samen de beste oplossing bedenken? We bekijken enkele basis tools en hoe u er concreet mee aan de slag gaat.
 • Orde en netheid: Hoe komt u tot een veilige, nette en aangename werkomgeving die gedragen wordt door iedereen binnen de organisatie? Hoe kan u aan de hand van 5S (Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren & Standhouden) de orde en netheid in uw onderneming verbeteren?

17u: einde Basics module


DAG 2: Advanced module
8u45: ontvangst
9u: start masterclass

 • Werken in team: Teamwork lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Hoe krijgt u alle neuzen in dezelfde richting? Hoe kunnen we elke dag opnieuw samen gericht verbeteren voor de klant? 
 • Wat is een Management Systeem en hoe dit op te zetten – het gebruik van de 6P’s

12u30: lunch
13u15: vervolg masterclass

 • Flow-optimalisatie: hoe kan je de doorstroming in je produktieproces verbeteren? Wat betekent dit voor voorraden, doorlooptijd, leverperformantie en produktiekosten?
 • Het gebruik van OEE als verbetertool: wat is OEE en welke zijn de types van verliezen? Hoe bereken je de OEE?

17u: einde Advanced module

TIJDSBESTEDING

 • 2-daagse opleiding van 9u tot 17u
  • Dit kan aansluitend of met een korte periode tussen beide dagen
 • In-company klassikale sessie

Masterclass 'Operational Excellence

Aan de slag met Lean en Operational Excellence, zorg dan dat uw kernteam dezelfde taal spreekt.