Contact

ORGANISATIE

De link tussen topsport en het professionaliseren van een organisatie

Katrien V

Katrien Verschoote - 04/07/2022

Consultant Procesteam

Bedrijfsstrategie

continu verbeteren

professionaliseren

7 bedrijfslessen van 'coach van het jaar' Fien Callens

Hoe kan je een organisatie professionaliseren, duidelijke targets nastreven én ervoor zorgen dat jonge talenten succesvol doorstromen?

Dit lijken vragen voor een startende CEO of HR-manager bij een bedrijf, maar het waren evenzeer de uitdagingen die coach Fien Callens drie jaar geleden voorgeschoteld kreeg bij haar contractbespreking bij het dames A-team van Volleybal Club Oudegem. Wist je trouwens dat Lumeron één van de hoofdsponsors is?

Fast forward naar vandaag: Fien Callens kan op een succesvolle periode terugkijken, met de bekerwinst, een vierde plek in de nationale liga én een persoonlijke bekroning tot Coach van het jaarals uitschieters.

Hoe heeft ze dit aangepakt? En vervult een topcoach dezelfde rol als een CEO in een bedrijf? Fien deelt vanuit haar ervaring graag 7 tips die voor elke coach of bedrijfsleider gelden. Ready, set, go!

Quote vc oudegem

Tip 1: Een heldere strategie en doelstellingen

Toen VC Oudegem 3 jaar geleden nood had aan een frisse wind waren ze Fien, die in het verleden nog het mooie weer maakte als speelster bij VC Oudgem, nog niet vergeten. Niettemin een gedurfde keuze van VC Oudegem?
​“Ik had geen echte ervaring als coach van een club”, steekt Fien Callens van wal. “Bovendien ben ik jong én moet je je als vrouw in de topsportwereld extra bewijzen. Het bestuur van VC Oudegem en ikzelf hebben elkaar snel gevonden in dit ambitieuze project. We delen dezelfde waarden, passie en visie rond coaching, waardoor de vonk er onmiddellijk was. De doelstellingen waren duidelijk: mijn ervaring uit de topsportschool – waar ik 10 jaar aan de slag was -   binnenbrengen om de werking te professionaliseren én de jonge Belgische talenten begeleiden en coachen.”

Tip 2: Waarden spelen een cruciale rol

Net als in andere organisaties spelen waarden ook bij VC Oudegem een cruciale rol.
Bij de volleybalclub draait alles rond het woord FORTE, dat staat voor de waarden

  • Fun & familie
  • Open communicatie
  • Resultaat
  • Team
  • Engagement

“Die waarden binden iedereen in onze organisatie”, vertelt Fien. “Zelfs onze externe partners selecteren we op basis van deze waarden.”  Eén van de waarden is Fun & Familie, een pijler waaraan Fien veel belang hecht. “Het is voor mij geen verhaal van ‘moeten’, maar van ‘willen’. Dat kan enkel binnen een club die inzet op plezier maken in een warme omgeving.”

Vc oudegem 2 1

Tip 3: Een duidelijke proces zorgt voor een sterk resultaat

In het eerste coachings-jaar van Fien lag de focus op het uitrollen van de strategie en het uittekenen van de processen.
​“Het proces moet centraal staan”, vertelt Fien. “Als we met zijn allen het proces volgen en elke dag onze expertise en engagement aan de dag leggen om de beste versie van onszelf te tonen, dan volgt het resultaat vanzelf. Vandaag zijn we op dit vlak zeer matuur geworden. We stellen continu doelen, zowel op teamniveau als individueel niveau. Die doelen leggen we vast in actieplannen die we opvolgen zowel op als naast het veld. Daarnaast is ieder zijn rol in het proces duidelijk en transparant.”

Tip 4: Een team is meer dan de sterspeler

Vc oudegem team

Het zijn niet alleen de coach en de speelsters die de club dragen, ook het team rondom het team is een belangrijke schakel.
​“Als coach vind ik het belangrijk om ons te omringen met ervaren en geëngageerde mensen die mijn speelsters en mezelf sterker maken. Zo werken we vandaag samen met een tactische scout, een mental coach en een physical kine. En dat werkt zeer goed. We kloppen allemaal op dezelfde nagels zonder dat we er moeite moeten voor doen.”

Tip 5: Fysiek en mentale kracht gaan hand in hand

“We werken zowel op het fysieke als het mentale aspect”, aldus Fien.
​“Enkel als beiden goed zijn, zullen we sterke resultaten behalen. Voor de atletes is volleybal hun werk én passie. Het is belangrijk dat ze zich goed voelen in onze organisatie. We laten ons dan ook extra ondersteunen door een mental coach en we werken met individuele mindsetplannen, waarbij we onze atletes begeleiden rond thema’s zoals omgaan met ontgoocheling. Zelf hecht ik daarnaast veel belang aan positieve coaching, ik ga mij nooit bezig houden met negatieve uitlatingen.”

Fien foto 2

Tip 6: Data zorgt voor inzichten

“Sport is geen exacte wetenschap”, gaat Fien verder. “Je kan niet elk facet controleren. Maar wat we wel kunnen controleren, maken we zeer meetbaar en volgen we nauw op. Tijdens de trainingen en wedstrijden verzamelen we data, die we gebruiken om trainingschema’s aan te passen en beslissingen te nemen. We gebruiken die data zowel op fysiek, mentaal als tactisch niveau.

Tip 7: De kracht van een community

“Een volgende stap in ons verhaal is het vergroten van de connectie tussen de speelsters en onze omgeving”, besluit Fien.
​“Ik merk dat onze atletes graag betrokken zijn in de community die rond onze club hangt en zich daar graag voor engageren. We willen ook enkel speelsters, partners of sponsors aantrekken die onze waarden en ambities onderschrijven. Zo schrijven we samen een sterk verhaal.”

Vcoudegem Team 3

Lumeron is trouwe sponsor van VC Oudegem.  We geloven sterk dat bedrijven die er vol voor gaan en zich elke dag smijten om te werken om zowel strategisch, operationeel en procesmatig uit te blinken, veel gelijkenissen vertonen met topsport. ​Dat is ook waar Lumeron voor staat: Bedrijven en de VC Oudegem volleybaldames de handvaten bieden om te groeien.

ONZE REALISATIES

Kind en beer

Pleegzorg VBB - Efficiënter samenwerken met Microsoft 365

Pleegzorg Vlaams Brabant & Brussel

Een SharePoint en Teams omgeving op maat van de organisatie, zodat deze optimaal waarde toevoegt aan de interne manier van werken en met oog voor de medewerkers in de organisatie.

Lees meer
Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Red Dot Chart

Een red-dot chart maakt kwaliteitsproblemen visueel

‘Wie niets doet maakt geen fouten’, al is dat de grootste fout op zichzelf… Van zodra je op een productievloer start met het produceren van eender welk onderdeel ontstaan er talloze opties om fouten te maken. Door elke processtap grondig te analyseren, vanuit risicodenken  (LINK: zoveel mogelijk foutkansen weg te werken, duidelijke instructies op te maken en medewerkers goed op te leiden, kom je al een heel eind.

Lees meer
Blog Continu verbeteren is een doe woord

Continu verbeteren is een "DOE"-woord!

Iedereen heeft het begrip "continu verbeteren" zeker al eens gehoord maar waar draait het nu eigenlijk om? Wat wil dat zeggen, "we moeten continu verbeteren"? En is dat wel altijd het geval?

Lees meer
Cover photo symbol

De libel als Lumeron-symbool

Af en toe krijgen we de vraag hoe we aan onze Libel komen als symbool. Daar zit zowel betekenis als een leuke anekdote achter

Lees meer