Contact

MGTSYSTEMEN

De link tussen managementsystemen en volleybal

Peter L

Peter Lamote - 13/10/2023

Senior Consultant Procesteam

continu verbeteren

managementsystemen

interne audits

Managementsystemen en volleybal, ze hebben meer gemeen dan je denkt...

Wat hebben een volleybalwedstrijd en een managementsysteem met elkaar gemeen? Euh, … op het eerste gezicht niets zou je denken. Niets is echter minder waar. Er zijn meer gelijkenissen dan je zou vermoeden.

Je kunt een managementsysteem zien als het geheel van de spelregels waaraan iedereen zich moet houden om het bedrijf of in dit geval het volleybalspel op een goede manier te laten functioneren.

Doelstellingen

Alle spelers kennen de spelregels en worden hierbij ondersteund en tactisch begeleid door hun coach.

De coach houdt de speler samen, zorgt voor hun motivatie en engagement en zet de spelstrategie uit. Om de parallel te trekken naar de bedrijfswereld: het management bepaalt de strategische richting en de doelstellingen van het bedrijf en de Quality Coördinator gaat samen met de medewerkers aan de slag om het managementsysteem uit te bouwen, levendig te houden en te onderhouden.

Dit alles om de strategische doelstellingen van de onderneming te bereiken.

Lumeron volleybalnet

Scheidsrechter

Iedereen op het veld kent de tactiek om succesvol te zijn: ze weten hoe ze moeten serveren, hoe ze moeten verdedigen, waar de bal moet landen tussen de lijnen op het veld en dat ze het net niet mogen aanraken. Niettemin hebben we toch een scheidsrechter (en lijnrechters) nodig om toe te zien dat het spel ordentelijk en volgens de spelregels verloopt.

Bij een managementsysteem wordt de rol van de scheidsrechter (of van de scheidsrechter ploeg) ingevuld door interne of externe auditoren. Als het om een team van auditoren gaat, dan is er altijd iemand de hierin de leiding neemt, met name de lead auditor. De auditor gaat aan de hand van interviews en observaties nakijken of de afspraken gemaakt in het managementsysteem door de medewerkers worden nageleefd. Afwijkingen worden ‘bestraft’ met opmerkingen en non-conformiteiten. Denk hierbij in volleybaltermen aan waarschuwingen (= gele kaart) of bestraffingen (= rode kaart of de combinatie van de gele en rode kaarten).

Ook bij een volleybalspel gaat het natuurlijk niet enkel om het exact volgen van alle spelregels. Het behalen van de doelstelling: “ Het winnen van de match” is minstens zo belangrijk. En daar hebben de spelers alle touwtjes in handen. Samen als een hecht team werken ze samen op het veld en sturen onderling bij. Nog steeds binnen het kader van de spelregels maar toch met de nodige creativiteit, energie, goesting en drive.

Zo zie je maar dat er met weinig moeite parallellen te trekken zijn tussen volleybal en managementsystemen. En dat verklaart meteen ook waarom we met Lumeron 100% achter de dames A van Volleybalploeg VC Oudegem staan als sponser.

Dames a vco

ONZE REALISATIES

Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer
Transport robbyns

Investeren in organisatiekwaliteit

Transport Robbyns

Hoe kan je in economische uitdagende tijden toch zorgen voor stabiliteit en groeiambities? Ontdek hoe Transport Robbyns dit heeft aangepakt en hoe Lumeron hen geholpen heeft. ​

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Red Dot Chart

Een red-dot chart maakt kwaliteitsproblemen visueel

‘Wie niets doet maakt geen fouten’, al is dat de grootste fout op zichzelf… Van zodra je op een productievloer start met het produceren van eender welk onderdeel ontstaan er talloze opties om fouten te maken. Door elke processtap grondig te analyseren, vanuit risicodenken  (LINK: zoveel mogelijk foutkansen weg te werken, duidelijke instructies op te maken en medewerkers goed op te leiden, kom je al een heel eind.

Lees meer
Blog Continu verbeteren is een doe woord

Continu verbeteren is een "DOE"-woord!

Iedereen heeft het begrip "continu verbeteren" zeker al eens gehoord maar waar draait het nu eigenlijk om? Wat wil dat zeggen, "we moeten continu verbeteren"? En is dat wel altijd het geval?

Lees meer
Cover photo symbol

De libel als Lumeron-symbool

Af en toe krijgen we de vraag hoe we aan onze Libel komen als symbool. Daar zit zowel betekenis als een leuke anekdote achter

Lees meer