Contact

MGTSYSTEMEN

Ons achtste ISO 9001 certificaat

Bart H

Bart Hoornaert - 23/12/2022

Operationeel verantwoordelijke & Teamlead Procesteam

continu verbeteren

kwaliteitsmanagement

ISO 9001 certificaat

Lumeron ISO 9001 - ons achtste certificaat op rij

We zijn er trots op. We behalen voor de achter keer op rij ons ISO 9001 certificaat. Als je als organisatie klanten begeleidt in het implementeren van kwaliteitsvolle processen, en het betrekken van medewerkers om het kwaliteits- en verbeter-DNA in de genen te krijgen, dan spreekt het voor zich dat we dit intern ook doen. De werkwijzen die we bij klanten implementeren passen we ook bij onszelf toe.​

Lumeron iso 9001 orig


Waarom een kwaliteitssysteem?

In de eerste plaats betekent dit dat je geen kwaliteitssysteem opzet 'voor den ISO' maar wel voor jezelf als organisatie. Elke keuze die je maakt om iets stabieler, beter, efficiënter te implementeren doe je met als doel de organisatie sterker te maken, de werkwijzes beter te borgen en klantentevredenheid te verhogen. En natuurlijk is het dan mooi als je dit allemaal kan doen met een gids die best-practices voor elk van die processen aanlevert zoals de ISO 9001. Al moet het gezegd, soms moet je wel door de normtekst heen lezen om nu echt te snappen waar het op slaat. En laat ons daar nu net sterk in zijn.

Voor de achtste keer op rij

Ietsje hoger las je het al dat dit het achtste ISO 9001 certificaat op rij is. We hebben dus al wat versies van de ISO 9001 zien voorbij komen en hebben dus ook de tijd nog meegemaakt dat er soms neerwaardig werd gesproken met de stelling "Als je maar goed genoeg omschrijft hoe je slechte stukken maakt, en dat dan ook structureel doet, dan haal je jouw certificaat".

Puur theoretisch kon dit inderdaad met de eerste versie, al zal je zelfs toen heel sterk in je schoenen moeten gestaan hebben om zowel de auditor, maar nog meer en veel belangrijker, je klanten te overtuigen dat je goed bezig was. Die tijd is gelukkig volledig achter ons en met de verschillende versies van de norm hebben we ondertussen al heel wat stappen doorgemaakt die er nu toe leiden dat de huidige versie, uit 2015, toch echt wel organisaties stuwt om uit de dagelijkse hectiek te evolueren naar een stabiele organisatie, en zelfs een organisatie in groei. Iets wat 100% in lijn ligt met ons Lumeron maturiteitsmodel.

De verschillende iso 9001 fasen orig

Nog even terug naar dat achtste certificaat. Sommigen zullen zich de vraag stellen: "Lumeron bestaat toch nog geen 21 jaar, hoe kan dat dan?". Lumeron bestaat inderdaad als organisatie sinds april 2020. Maar tot die tijd was Lumeron de business unit "Strategy & Operations" onder Orbid. Sinds 2020 komen we als aparte organisatie naar buiten toe, maar we zijn dus al actief in dit thema sinds ruim 20 jaar.

Zelf aan de slag

Wil je voor uw organisatie ook stappen zetten richting ISO 9001, dan is starten met een ISO 9001 readiness scan de ideale eerste stap. Je krijgt in korte tijd heel wat inzicht in de huidige status van je organisatie op het vlak vak kwaliteitsmanagement. En je ziet meteen hoe ver je al in lijn bent met de vereisten uit de norm, de ISO 9001 (maar dit kan ook voor andere normen zoals ISO 14001-milieumanagement, ISO27001-informatieveiligheidsmanagement,...)

Na de readiness scan krijgt u van ons ook duidelijk plan van aanpak om zelfstandig of samen aan de slag te gaan.

ONZE REALISATIES

Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer
Transport robbyns

Investeren in organisatiekwaliteit

Transport Robbyns

Hoe kan je in economische uitdagende tijden toch zorgen voor stabiliteit en groeiambities? Ontdek hoe Transport Robbyns dit heeft aangepakt en hoe Lumeron hen geholpen heeft. ​

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Red Dot Chart

Een red-dot chart maakt kwaliteitsproblemen visueel

‘Wie niets doet maakt geen fouten’, al is dat de grootste fout op zichzelf… Van zodra je op een productievloer start met het produceren van eender welk onderdeel ontstaan er talloze opties om fouten te maken. Door elke processtap grondig te analyseren, vanuit risicodenken  (LINK: zoveel mogelijk foutkansen weg te werken, duidelijke instructies op te maken en medewerkers goed op te leiden, kom je al een heel eind.

Lees meer
Blog Continu verbeteren is een doe woord

Continu verbeteren is een "DOE"-woord!

Iedereen heeft het begrip "continu verbeteren" zeker al eens gehoord maar waar draait het nu eigenlijk om? Wat wil dat zeggen, "we moeten continu verbeteren"? En is dat wel altijd het geval?

Lees meer
Cover photo symbol

De libel als Lumeron-symbool

Af en toe krijgen we de vraag hoe we aan onze Libel komen als symbool. Daar zit zowel betekenis als een leuke anekdote achter

Lees meer