Contact

PROCESSEN

Procesmatig uitblinken

Bart H

Bart Hoornaert - 20/09/2022

Operationeel verantwoordelijke & Teamlead Procesteam

(smart) in transition

continu verbeteren

kwaliteitsmanagement

processen optimaliseren

​change management

'Smart in Transition' betekent via stabiele processen naar een mature organisatie evolueren

Wie werkt er dagelijks graag in volle hectiek? We zijn ervan overtuigd dat een beetje uitdaging geen kwaad kan, maar dan bij voorkeur mét structuur. 
We merken dat organisaties steeds vaker evolueren naar procesmatig werken met duidelijke rollen en verantwoordelijkheden. Bij het realiseren van die ambities is oog hebben voor klantentevredenheid, efficiëntie en continue verbetering cruciaal. Ook het borgen is een belangrijke stap. Hierbij worden nieuwe werkwijzen vastgelegd en inbed in de organisatie wat zorgt voor blijvende resultaten. 
Hoe dit in de praktijk te werk gaat? Dat leggen we je graag uit.

Smart in transition orig

Wij geloven niet in puur ‘implementeren’

Bestaande of nieuwe bedrijfsprocessen implementeren door het opleggen van regels en afspraken, al dan niet via een voorgedefinieerd kwaliteitsmanagementsysteem (zoals ISO9001) of verplichte visualisatiemethodes voor processen (zoals BPMN) gaan allemaal hun doel voorbij als het “van moeten is”. Dan is het enige doel het behalen van een certificaat of het hebben van mooie, soms complexe, en uniforme procestekeningen. Dit biedt geen toegevoegde waarde.
Om ervoor te zorgen dat alle inspanningen niet na het traject teniet gaan, geloven we sterk in het betrekken van de medewerkers om samen te timmeren aan de weg naar een stabiele werkomgeving.

Natuurlijk zijn er heel wat mogelijke modellen en normeringen die als handvaten dienst doen, maar het mag geen keurslijf zijn. Ze zijn er om ons te helpen om de aanpak te structureren. 
Er is niets mooier dan een kwaliteitsmanagementtraject op te zetten zonder ooit maar één keer het “ISO 9001”-woord uit te spreken op de vloer! Voor veel medewerkers zijn dit slechts drie letters en vier cijfers. Daarmee enthousiasmeren we hen niet.Bij het uitzetten van een goed kwaliteitsmanagementsysteem zijn er wat ons betreft 4 nong-negotiables die we in dit traject meenemen:

  • Procesmodel
  • Rollen en verantwoordelijkheden
  • (Kwaliteits-)doelstellingen
  • Het principe van “meten is weten”​

Inbedden in het bedrijfsDNA

Door met de medewerkers aan de slag te gaan in trajecten die we initiëren en sturen zorgen we voor de nodige kennisoverdracht. 
​Zo nemen we ook alle mogelijke argumentatie van weerstand voor verandering weg.

Lumeron ziel

Continu verbeteren

Eenmaal stabiele bedrijfsprocessen gecreëerd zijn, is het niet verstandig om stil te vallen. De wereld is continu in verandering en dat is niet anders in jouw bedrijf.
Nieuwe medewerkers komen erbij en hebben eigen inzichten en input. Klanten hebben positieve, maar soms ook negatieve feedback over de producten en dienstverlening en ook de digitale mogelijkheden wijzigen steeds. Redenen genoeg dus om de vastgelegde bedrijfsprocessen continu te optimaliseren.

Vanuit een PDCA (plan-do-check-act) en/of Kaizen aanpak kan je elke dag een stap vooruit zetten met de procestools ter ondersteuning.

Procesmatig uitblinken is meer dan een tool implementeren. Het is het samenspel tussen verschillende topics die een organisatie stapsgewijs richting stabiele bedrijfsprocessen en een matuurdere organisatie brengt.

Lumeron visie procesmatig uitblinken

Op die manier draagt procesmatig uitblinken ook bij aan het operationele en strategische doel van de organisatie.

Benieuwd wat Lumeron voor je kan betekenen bij het optimaliseren van je bedrijfsprocessen? Check het hier.

ONZE REALISATIES

Kind en beer

Pleegzorg VBB - Efficiënter samenwerken met Microsoft 365

Pleegzorg Vlaams Brabant & Brussel

Een SharePoint en Teams omgeving op maat van de organisatie, zodat deze optimaal waarde toevoegt aan de interne manier van werken en met oog voor de medewerkers in de organisatie.

Lees meer
Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Klimaat 1

De impact van het Climate Change Amendement

Mogelijks heb je het al ergens gelezen of gehoord dat ISO voor diverse normen een Climate Change Amendement heeft gepubliceerd. Wat betekent dit concreet?

Lees meer
Blog continu verbeteren vs2

Kleine stappen naar een gemeenschappelijk doel, dat is continu verbeteren

Continu verbeteren kunnen we omschrijven als dagelijks met alle medewerkers kleine stappen zetten naar een gemeenschappelijk doel, resultaten verbeteren in functie van de tijd.

Lees meer
Newtons cradle 256213 1280

Business excellence & het perpetuum mobile

"Als men me vraagt wat Lumeron eigenlijk doet dan is mijn antwoord vaak " organisaties in beweging brengen en in beweging houden". Omdat dit antwoord voor velen niet volstaat of nog vragen oproept geef ik meestal extra tekst en uitleg.": zegt Abdon Moens - CEO Lumeron

Lees meer