Contact

Innovatie en groei gaan hand in hand bij Vetex​

Lumeron ondersteunde Vetex in hun zoektocht naar nieuwe markten

Bij Vetex staan zo’n 45 mensen in voor het coaten en lamineren van textiel, bijvoorbeeld voor gebruik in tenten, doktersjassen of schoenen. Het bedrijf uit Ingelmunster ontwikkelde hiervoor een unieke ecologische technologie. Om deze innovatie volledig tot zijn recht te laten komen, gingen ze op zoek naar passende afzetmarkten en een performant businesmodel. Ze werkten hiervoor samen met Lumeron (toen nog onderdeel van Orbid) die hen de methodiek en tools van business development aanbracht.  
In mei 2017 werd Vetex voor deze nieuwe technologie bekroond met de innovation award op Techtextil, in de categorie 'new technology'.

Nieuwe markten

Patrick Rigole, CEO van Vetex: “Innovatie zit in het DNA van Vetex en onze mensen. Om ons continu te verbeteren én om de groeiende wettelijke focus op duurzaamheid een stap voor te blijven, ontwikkelden we een alternatieve technologie voor solventvrije coating. Hiermee willen we voor een stuk onze bestaande productie vervangen, maar zeker ook nieuwe markten aanboren. We investeren daarom in een nieuwe fabriek, extra medewerkers en een industriële lijn die we willen opstarten in de loop van 2017.

Vetex business development

Omdat we het warm water niet opnieuw willen uitvinden, zochten we iemand die ons kon ondersteunen bij het zoeken van nieuwe markten en de procesmatige benadering hiervan. We kwamen hiervoor terecht bij Lumeron, die we al kenden als HR-partner. Zij voerden een marktstudie uit, definieerden de meest waardevolle klantsegmenten en brachten ons de methodiek van business development bij.”

Roadmap business development

Consultant Lumeron: “Wij hebben samen de chemische en technische eigenschappen van de technologie vertaald in toegevoegde waarde voor mogelijke nieuwe markten. Na een analyse van een resem marktsegmenten hadden we een duidelijk beeld van de meest geschikte segmenten en hun respectievelijk potentieel. Uiteindelijk hebben we er enkele geselecteerd en de vernieuwde waardeproposities en het businessmodel verder verfijnd aan de hand van bedrijfsbezoeken. De volgende stappen waren het opstellen van een roadmap (go-to-market) en het begeleiden van de implementatie. 
Vetex heeft nu bijkomende afzetmarkten en een vernieuwd business model waarmee ze hun concurrentieel voordeel vergroten. Midden 2016 zorgden we bovendien voor kennisoverdracht aan de aangeworven new business developer.”
Patrick Rigole: “De samenwerking met Lumeron verliep heel vlot. Zij vormen een objectief klankbord en hebben een goede ‘business sense’. We spreken dezelfde taal. Zij kunnen bovendien de gevoeligheden van bedrijven inschatten. Heel nuttig als u te maken hebt met veranderingstrajecten. De betrokkenheid van de medewerkers stond altijd hoog op de agenda.”

Interesse?

Meer weten over onze aanpak?  Contacteer gerust onze Lumeron-experten, wij helpen u graag verder.