ORGANISATIE
Digiwatte...?

Katrien Verschoote - 13/12/2024
Consultant Procesteam
professionaliseren
digitaliseren
(digitaal) samenwerken
processen optimaliseren
Digitalisatie….is de dag van vandaag hèt "buzz"woord. Of het nu op een trouwreceptie is, in de koffiebar of in de wandelgangen van bedrijven, iedereen lijkt het te hebben over digitalisatie en heeft hier z’n eigen mening over. Zelfs de VRT en de Vlaamse overheid hebben de handen in elkaar geslaan en helpen mensen op weg in de digitale wereld.
Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor bedrijven en moeten we meegaan in deze "trend"?
Laat ons beginnen met het volgende uit te klaren:
- Moeten we digitaliseren?
- Waarom? Wat is de toegevoegde waarde van digitaliseren?
- Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
Moeten we digitaliseren?
Voor elk bedrijf is het antwoord op deze eerste vraag heel duidelijk JA!
Ja, je moet digitaliseren of er toch mee bezig zijn en neen, het speelt geen rol of je nu een bedrijf van 5, 20, 250 of meer medewerkers bent!
Het antwoord op de andere vragen ligt per bedrijf een beetje anders. Dit omdat de noden van elk bedrijf anders zijn en dus naargelang die noden verschillende digitale oplossingen kunnen gedefinieerd worden.
Digitalisatie, hoewel het tegenwoordig massaal wordt ingevoerd, het is geen "massa-product", het is maatwerk!
Wat kan de toegevoegde waarde van digitaliseren zijn?
Zoals reeds hierboven aangegeven is dit voor elk bedrijf anders, naargelang de nood, de gewilde manier van samenwerken en de strategische keuzes. Doch kunnen we aan de hand van enkele voorbeelden van klanten, waar we digitalisatietrajecten begeleiden, een aantal meerwaarden afleiden. Bij deze klanten zijn de volgende stellingen van toepassing:
Digitalisatie helpt om
- Efficiënter en effectiever samen te werken en te communiceren.
Door gebruik te maken van samenwerkingstools (Denk hierbij aan vb. MS Teams, MS SharePoint , Google Meet, Google WorkSpace) ben je in staat om op een makkelijke manier documenten te delen, onderling te communiceren, samen te werken aan projecten en dit zowel intern als met externe organisaties - Betere (data-) inzichten te creëren
Digitalisatie kan helpen, zowel bij de analyse van (véél) gegevens als bij een duidelijke rapportage over die (vele) gegevens. Als ik zie op welke manier Power BI bij een aantal van onze klanten transparantie en duidelijkheid creëert, die op zijn beurt aanzet tot verbeteren, dan is de meerwaarde duidelijk. Daarnaast helpt dit hen ook om meer gegronde beslissingen te nemen. Het is alsof een nieuwe wereld is opengegaan! - Betere (data)beveiligingsmechanismen in te voeren
Frequent horen we berichten in het nieuws over een nieuwe cyber-attack op gekende bedrijven.
Jammer genoeg zijn dit geen alleenstaand gevallen en merken we dat digitale security steeds belangrijker en belangrijker wordt. Daarom is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de data beheerd, beveiligd en beschermd is en dat Security rules afgesproken en toegepast worden. Ook hier speelt een goede aanpak en gebruik van de juiste digitale tools en methodes een belangrijke rol om de risico's op beveiligingsproblemen te beperken. - Flexibel in te spelen op een steeds veranderende omgeving
Welke onderneming is in de laatste 10 jaar niets gewijzigd en boert nog even goed als vroeger? Inderdaad, je moet als bedrijf tijdig kunnen inspelen op onze steeds veranderende markt, klanten, leveranciers, koopgedragingen, verwachtingen…. (tegenwoordig bestelt meer dan de helft van de klanten online en verwachten ze niet alleen hun bestelling binnen de 24 u geleverd te krijgen, maar ook nog eens kosteloos te kunnen terugzenden!)
Om als bedrijf hierop te kunnen inspelen, kies je best voor een schaalbaar platform, dat kan meegroeien met de behoeften van de organisatie. Of het nu om standaardoplossingen of op maat gemaakte oplossingen gaat, belangrijk is dat het platform makkelijk aanpasbaar, gebruiksvriendelijk en schaalbaar moet zijn! - Efficiënter en effectiever te werken
Digitale tools en bepaalde methodes helpen om processen te stroomlijnen, te automatiseren en op die manier te optimaliseren . Ook het afstemmen van de operationele flow en de informatieflow worden makkelijker. Op die manier creëer je tevens een enorme transparantie. - Vlugger de juiste informatie terug te vinden
Teveel structuren, teveel mapjes, teveel data, teveel informatie: hoe gaan we hier mee om? Er zijn een aantal zeer degelijke digitale manieren en oplossingen om zonder problemen onmiddellijk de juiste informatie te vinden. Eureka!

Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
- Wat moet ik nu concreet doen?
- Hoe ga ik hiermee om?
- Wat heb ik nodig?
Dit is zo specifiek en eigen aan een organisatie dat het voor elk bedrijf anders ingevuld wordt.
Om echter te achterhalen wat jouw bedrijf nodig heeft en waar de toegevoegde waarde van digitalisatie ligt, is wat onderzoek nodig.
Wij bepalen dit bij onze klanten door middel van een digitale scan. Deze peilt welke digitale maturiteit jouw bedrijf heeft, welke knelpunten er zijn en kan tevens de verschillen binnen de afdelingen transparant maken.
Als je daarnaast als bedrijf bepaalt welke accenten je wil leggen in de toekomst, kunnen we met de resultaten van de digitale scan ook een mogelijk actieplan opstellen.
Vraag je digitale maturiteitsscan aan
Benieuwd waar de organisatie per vandaag al staat? Zicht krijgen op je digitale maturiteit bij de medewerkers en hoe hen mee te nemen in de digitale transitie kan via onze digitale maturiteitsscan.
In de scan leggen we een focus op het gebruik van de Microsoft 365 omgeving. Daarnaast bekijken we dit ook breder in functie van het digitale raakvlak
ONZE REALISATIES

Strategische kapstokken bieden richting
A.C.B. (Advanced Circuit Boards)
Als toonaangevende Europese speler in de productie van hoogwaardige printplaten maakte A.C.B. duidelijke strategische keuzes.
Lees meer
Van fabriek tot showroom - 5S als kapstok
A.C.B. (Advanced Circuit Boards)
Om te groeien als bedrijf en te blijven beantwoorden aan de toenemende vraag, verhoogt A.C.B. de operationele efficiëntie via onder andere 5S.
Lees meerINSPIRATIEBLOG

5S volgens de AI-engine ChatGPT
Wat gebeurt er als je aan een AI-engine vraagt om een fictieve werkplek in te richten volgens de 5S regels?
Lees meer
Een verhaal van transformatie
Ontdek het verhaal van David, CEO van een middelgroot technologiebedrijf, zie hoe hij merkte dat de energie in het bedrijf leek te stagneren en wat hij daarop deed.
Lees meer
5 jaar Lumeron - terugblik op een inspirerende avond
In april 2025 mochten we samen met onze klanten en partners ons 5-jarig bestaan vieren. Het werd inspirerende en boeiende avond.
Lees meer