Contact

Productie van Samsonite is voortaan een visitekaartje door in te zetten op 5S

Samsonite zet in op 5S orde en netheid met medewerkersbetrokkenheid

800 medewerkers van Samsonite in Oudenaarde maken dagelijks 4 000 koffers om deze vervolgens te verdelen bij 1200 winkels. De site van de wereldleider in bagage is zo'n 15 voetbalvelden groot en stelt 200 productiemedewerkers tewerk. Om nog efficiënter te werken én de basis te leggen voor operational excellence, deden ze een beroep op de experten van Lumeron (toen nog onderdeel van Orbid).

Innovatie

In het Europese innovatie- en ontwikkelingscentrum in Oudenaarde voert Samsonite continu onderzoek naar innovatieve materialen en technologieën. Steeds met focus op kwaliteit en comfort. "Zo lanceerden we in 2008 de eerste koffer op basis van CURV-materiaal, een gepatenteerde ontwikkeling van een Zwitserse universiteit",  vertelt Plant Director Wim Godefroid. "In Oudenaarde hebben we als eerste de knowhow opgebouwd om dat materiaal te verwerken tot ultralichte en ijzersterke koffers. Dat was een enorm commercieel succes. En naar aanleiding van Earth Day introduceerden we in België de eerste koffer ter wereld gemaakt van gerecycleerd huishoudelijk pmd-afval.
We produceren in Oudenaarde verschillende types koffers, bijvoorbeeld de bekende hardschalige koffers met drie sluitingen. Om elke dag opnieuw 4 000 koffers af te leveren is het belangrijk dat we zo efficiënt mogelijk werken. Om daar concreet werk van te maken hebben we enkele jaren geleden de experten van Lumeron onder de arm genomen. Zij ondersteunden ons toen al bij het vinden en opleiden van medewerkers."

Mindset

Samen met Lumeron heeft Samsonite 5S uitgerold, een techniek om te zorgen voor orde en netheid in het bedrijf. Het is een proces waarbij vijf stappen doorlopen worden: schiften, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden.

Samsonite luchtfoto quote lumeron

"Het creëert bovenal een mindset om dingen in vraag te stellen en continu te willen verbeteren", vertelt Wim Godefroid. "Je hebt 5S nodig om later te evolueren naar operational excellence. Eerst pakten we samen de belangrijkste zones aan, zoals de afdeling waar onze spuitmachines staan. Hier komen geregeld klanten en leveranciers op bezoek, dus deze zones moeten er piekfijn bijliggen. Lumeron nam de betrokken medewerkers mee in het 5S-verhaal en toonde aan de hand van concrete voorbeelden de meerwaarde ervan. Via gesprekken met medewerkers, het verzamelen van input en rondgangen door de productie kwamen we samen tot een plan van aanpak. Onnodig materiaal en zelfs machines werden verwijderd, alles kreeg een logische plaats, bepaalde ruimtes werden opgefleurd en de volledige productie kreeg een grondige schoonmaakbeurt. De pilootzones hebben we snel op niveau gebracht en vervolgens uitgebreid naar andere zones. Nu spreken we over het standaardiseren via checklists en het volhouden van de gemaakte afspraken."

Betrokkenheid

"Een dergelijk 5S-project mag je niet té snel aanpakken. Je moet ervoor zorgen dat de mensen mee zijn en hun zegje kunnen doen. Als je té snel gaat, riskeer je dat ze niet achter het project staan. In het begin was er wel wat schrik voor extra werk, ,maar de consultants van Lumeron gingen hier zeer goed mee om en betrokken de medewerkers doorheen het volledige traject. Via tussentijdse presentaties toonden we de weg die we al hadden afgelegd. Eens de eerste resultaten er waren - en gevierd werden - kreeg je snel medewerkers die mee aan de kar gingen trekken.

Quote2 samsonite Lumeron

Toekomst

Er was onmiddellijk een klik met de consultants van Lumeron. Zij hebben tonnen ervaring en weten van aanpakken. Ze luisteren naar alle voorstellen van medewerkers en stellen altijd de juiste vragen. Waar het ons ontbrak aan tijd voor een dergelijk project, zorgden zij 1 dag per week voor de nodige voortgang. De consultant trok onze mensen mee in het 5S-bad en ging dus niet als een bulldozer te werk. Een heel professionele aanpak. Nu is het natuurlijk zaak om alles in stand te houden. We willen het project levend houden en continu verbeteren. Zodat uiteindelijk alle medewerkers zelf met nieuwe ideeën komen."

Interesse?

Meer weten over onze aanpak?  Contacteer gerust onze Lumeron-experten, wij helpen u graag verder.