Contact

Zonder planning loopt elke agenda vast

Binnen servicebedrijven verwijst planning naar het organiseren en toewijzen van middelen, zoals personeel, tijd en materieel, om te voldoen aan de vraag naar diensten. Of het nu gaat om het plannen van afspraken, projecten, installaties of andere serviceactiviteiten, een effectieve planning is cruciaal voor een soepel verloop van de operaties en klanttevredenheid.

Planning

Plannen is meer dan agendabeheer

Binnen servicebedrijven verwijst planning naar het organiseren en toewijzen van middelen, zoals personeel, tijd en materieel, om te voldoen aan de vraag naar diensten. Of het nu gaat om het plannen van afspraken, projecten, installaties of andere serviceactiviteiten, een effectieve planning is cruciaal voor een soepel verloop van de operaties en klanttevredenheid.

Het planningsproces omvat het analyseren van de vraag, het inschatten van de capaciteit en het plannen van de beschikbare resources om aan die vraag te voldoen. Dit kan onder andere het plannen van werkroosters, het toewijzen van taken aan medewerkers, het optimaliseren van de routeplanning en het beheren van de voorraad omvatten.

Daarnaast is planning ook van belang voor het anticiperen op toekomstige behoeften en trends, het identificeren van knelpunten of bottlenecks en het nemen van strategische beslissingen om de kwaliteit, efficiëntie en klanttevredenheid te verbeteren.

Help planning

Heb ik echt een planning nodig?

Het optimaliseren van planning binnen servicebedrijven vereist een combinatie van technologie, procesverbeteringen en een proactieve aanpak. Door gebruik te maken van geavanceerde planningstools, het integreren van gegevensgestuurde inzichten en het implementeren van flexibele strategieën, kunnen servicebedrijven hun operationele efficiëntie verbeteren en de klanttevredenheid verhogen.

En daar zijn verschillende vormen en focusgebieden binnen planning bij mogelijk

AFSPRAKENPLANNING

PERSONEELSPLANNING

PROJECTPLANNING

MATERIAAL- EN VOORRAADPLANNING

KLANTAFSTEMMING

GEGEVENSANALYSE EN VOORSPELLENDE MODELLEN

FLEXIBILITEIT EN RESPONSTIJD

KOSTENOPTIMALISATIE

Een goed geplande dienstverlening is de basis voor een succesvol servicebedrijf

Dirk Moris - Teamlead Operational Excellence Team

Een aanpak in 7 stappen

1

Verzamel en analyseer beschikbare gegevens

Verzamel gegevens met betrekking tot de bedrijfsactiviteiten, historische gegevens over voltooide taken, serviceaanvragen en benodigde resources. Analyseer deze gegevens om inzicht te krijgen in de patronen en trends.

2

Stel duidelijke doelstellingen

Bepaal specifieke doelstellingen die je wilt bereiken met de planning, zoals het verminderen van wachttijden, het verhogen van de productiviteit of het verbeteren van de responstijden naar klanten.

3

Maak een planningsschema

Ontwikkel een planningsschema dat rekening houdt met de beschikbaarheid van medewerkers, de vereiste vaardigheden en de klantvereisten. Maak gebruik van planningssoftware of tools om het proces efficiënter te maken.

4

Optimaliseer de taakvolgorde

Analyseer de verschillende taken en bepaal de meest efficiënte volgorde om ze uit te voeren. Prioriteer taken op basis van belangrijkheid, urgentie en vereiste resources.

5

Efficiënte resourceplanning

Zorg ervoor dat de benodigde resources, zoals medewerkers, materialen en apparatuur, beschikbaar zijn op het juiste moment en op de juiste plaats. Stel duidelijke richtlijnen op voor het toewijzen van resources en bewaak de beschikbaarheid regelmatig.

6

Communiceer en delegeer taken

Zorg voor duidelijke communicatie en definieer de verantwoordelijkheden van elke medewerker. Delegeer taken op basis van vaardigheden en beschikbaarheid, en zorg voor regelmatige follow-ups om ervoor te zorgen dat taken op tijd worden voltooid.

7

Monitor en optimaliseer

Houd de planning continu in de gaten en monitor de prestaties. Analyseer kritieke prestatie-indicatoren (KPI's), zoals responstijden, klanttevredenheid en productiviteit, en pas de planning aan waar nodig om de prestaties te verbeteren.

Planning samengevat

Planning binnen servicebedrijven houdt in het organiseren en toewijzen van taken, resources en tijd aan verschillende activiteiten om de operationele efficiëntie en klanttevredenheid te verbeteren. Dit omvat het bepalen van de juiste volgorde van taken, het toewijzen van medewerkers aan specifieke taken, het inplannen van afspraken met klanten en het beheren van beschikbare materialen en apparatuur.

Het optimaliseren van de planning binnen servicebedrijven vergt consistentie, aandacht voor detail en continu verbeteringsproces. Door efficiëntere planningstechnieken te implementeren, kunnen servicebedrijven hun operationele efficiëntie verhogen, kosten verminderen en de algehele klantervaring verbeteren.

Maak van planning een structuur

Neem contact op en we bekijken samen hoe we kunnen ondersteunen bij het plannen van uw diensten in overeenstemming met uw specifieke behoeften en agenda.

ONZE REALISATIES

Kind en beer

Pleegzorg VBB - Efficiënter samenwerken met Microsoft 365

Pleegzorg Vlaams Brabant & Brussel

Een SharePoint en Teams omgeving op maat van de organisatie, zodat deze optimaal waarde toevoegt aan de interne manier van werken en met oog voor de medewerkers in de organisatie.

Lees meer
Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Red Dot Chart

Een red-dot chart maakt kwaliteitsproblemen visueel

‘Wie niets doet maakt geen fouten’, al is dat de grootste fout op zichzelf… Van zodra je op een productievloer start met het produceren van eender welk onderdeel ontstaan er talloze opties om fouten te maken. Door elke processtap grondig te analyseren, vanuit risicodenken  (LINK: zoveel mogelijk foutkansen weg te werken, duidelijke instructies op te maken en medewerkers goed op te leiden, kom je al een heel eind.

Lees meer
Blog Continu verbeteren is een doe woord

Continu verbeteren is een "DOE"-woord!

Iedereen heeft het begrip "continu verbeteren" zeker al eens gehoord maar waar draait het nu eigenlijk om? Wat wil dat zeggen, "we moeten continu verbeteren"? En is dat wel altijd het geval?

Lees meer
Cover photo symbol

De libel als Lumeron-symbool

Af en toe krijgen we de vraag hoe we aan onze Libel komen als symbool. Daar zit zowel betekenis als een leuke anekdote achter

Lees meer