Contact

Transport Robbyns investeert in organisatiekwaliteit

Transport Robbyns: Investeren in organisatiekwaliteit betaalt zichzelf terug

Hoe kan je in economische uitdagende tijden toch zorgen voor stabiliteit en groeiambities? Transportbedrijf Robbyns zette samen met Lumeron een professionele en rendabele organisatie op poten. Dit laat hen toe om telkens opnieuw gezonde resultaten voor te leggen én klaar te staan voor als de economie terug aantrekt. Ontdek hier hun verhaal en hoe Lumeron hen geholpen heeft.

Transport Robbyns investeert in organisatiekwaliteit

“In onze vrachtwagens vind je geregeld bouwmaterialen en allerhande dranken terug”, steekt managing director Kurt Robbyns van wal. “Maar het leeuwendeel van onze activiteiten bestaat uit het transport van zeecontainers van en naar de haven van Antwerpen en omliggende havens. We onderscheiden ons door onze locatie in Puurs, tussen Antwerpen en Brussel, en ons eigen containerdepot. Dit laat ons toe om tot 300 containers te bewaren om die dan right on time bij de rederijen in de haven te krijgen. We kunnen hoge volumes draaien in vergelijking met andere transportbedrijven, wat goedkoper en efficiënter is voor onze klanten. Daarnaast hebben we een eigen warehouse om containers te lossen en in te laden met het oog op een veilig transport.”

Transport robbyns logistiek2

Groeiambities

“Vandaag is ons familiebedrijf toe aan de derde generatie. In 2016 kwam ik samen met mijn broer en mijn zus aan het roer te staan. Onze groeiambitie hebben we snel kracht bijgezet via de aankoop van een extra site, een ver-viervoudiging van onze oppervlakte en de oprichting van ons containerdepot. Op vijf jaar tijd is onze omzet vermenigvuldigd met zeven. Vandaag werken we al met 65 medewerkers, waarvan een 50-tal chauffeurs. Daarnaast rekenen we op een equipe van onderaannemers waardoor we vlot kunnen opschalen naar 150 wagens.”

Economische realiteit

De pandemie heeft onze groei – en bij uitbreiding de groei van de sector – afgeremd. Vandaag zorgt de economische realiteit ervoor dat de sector het heel zwaar heeft. Door de verminderde koopkracht en de aangelegde stock tijdens de pandemie, is er vandaag minder nood aan transport. Daarnaast brengt de uitvoering van een transport minder op. De recordwinsten van de voorbije jaren hebben hierdoor plaats gemaakt voor voorzichtigheid en inspanningen om uit de rode cijfers te blijven. Vandaag kan ik met trots zeggen dat geen enkele van onze medewerkers moet stempelen of thuisblijven. Bovendien blijven onze resultaten in de groene zone. We hebben dit voor een groot stuk te danken aan de ondersteuning die we kregen van Lumeron.

Kwaliteitsinjectie via Lumeron

Onze groeispurt in 2018 ging gepaard met verschillende organisatorische uitdagingen. Het bedrijf draaide goed, maar had een kwaliteitsinjectie nodig. Zo werkten we niet met budgetplannen of prognoses, waardoor we achter de feiten liepen als ons operationeel resultaat onder de verwachtingen bleef. Daarnaast hadden we geen gestructureerde organisatie met duidelijke afdelingen en rollen en verantwoordelijkheden.
We hebben aangeklopt bij de experten van Lumeron om ons te helpen met deze organisatie en structuur. Samen met hen hebben we grote stappen gezet:

  • We werken nu met accurate budgetten en prognoses, waardoor we sneller op de bal kunnen spelen. We weten à la minute wat we moeten doen om onze organsiatie rendabel te maken én onze medewerkers aan het werk te houden.
  • Samen hebben we geïnvesteerd in onze HR-processen en de aanstelling van een nieuwe HR-verantwoordelijke. Ondertussen is er een duidelijke HR-structuur, worden de lonen correct en stipt gestort, is het verloop van onze chauffeurs verminderd en wordt onze HR gezien als een echte partner die meedenkt met onze mensen.
  • We hebben twee administratieve afdelingen – onze orderadministratie en onze planning – samengezet in één lokaal. Dit zorgde voor een beter begrip van de impact bij eventuele fouten en kortere communicatielijnen. Vandaag loopt deze werking gesmeerd.
  • In ons warehouse doorlopen we momenteel een 5S-traject die zorgt voor meer structuur, orde en netheid. Onze warehouse moet nog meer een visitekaartje worden en een aangename werkplek bieden.
  • Als de economie terug aantrekt, plannen we om een ISO-traject op te starten om onze processen en werking nog verder te optimaliseren.

De investering in ondersteuning via Lumeron brengt duidelijk meer op dan wat het ons kost

Kurt Robbyns

Groene cijfers

Twee experten van Lumeron hebben in eerste instantie geluisterd naar onze mensen en onze werking bestudeerd. Op basis van de bestaande processen en de input van de medewerkers maakten ze een actieplan op. Op een pragmatische manier hebben we stap voor stap een sterkere structuur opgezet.

Het is zeker een meerwaarde om externe experten in huis te halen. Zij brengen de nodige expertise binnen en bieden een objectief klankbord. Lumeron heeft ons op een zeer degelijke manier verder geholpen. Dit kost natuurlijk iets, maar het heeft ons veel meer opgebracht dan wat het gekost heeft. Hadden we geen beroep gedaan op Lumeron, dan zaten we nu in de rode cijfers. Daarnaast heb ik ook een persoonlijke band opgebouwd met de mensen van Lumeron. Ze kennen duidelijk hun vak en brengen dit op een aangename manier over.

Meer weten?

Wil u ontdekken hoe Lumeron uw organisatie een kwaliteitsinjectie kan geven of een mindset van continu verbeteren kan installeren? Geef ons een seintje, wij helpen u graag verder.