Contact

ORGANISATIE

De 5 fasen van de Project Life Cycle

Peter L

Peter Lamote - 05/02/2024

Senior Consultant Procesteam

Een gestructureerd proces

"Project Management" als je dit in Google intikt komen er heel wat methodologiën je kant op van PMBoK en Prince 2 tot een eenvoudige projectplanning die meteen de naam 'project management' mee krijgt, maar wat neem je nu best?

Om gestructureerd aan de slag te gaan met projecten kan je inderdaad perfect kiezen voor de grote internationale methodes. Ze zijn absoluut prima, maar vaak net iets te zwaar op de hand voor een, in verhouding, relevatief eenvoudig project. We gaan het Suez kanaal niet uitbaggeren en ook niet de nieuwste wolkenkrabber bouwen. Dan is er geen discussie mogelijk. Kies dan maar voor een all-the-way uitgebouwde werking.  Op de dagdagelijkse werkvloer, dan houden we het framework maar nemen we het toch beter iets behapbaarder aan.

Misschien vreemd genoeg behouden we wel graag de 5 basisfases van een project. Net omdat ze de dingen transparant maken. Daar focussen we in deze blog ook op:

  • Initiatiefase
  • Planningsfase
  • Uitvoeringsfase
  • Monitoringsfase
  • Afsluitfase

Elk van deze fases heeft zijn functie, en het is belangrijk dat iedere betrokken medewerker en belanghebbende bij het project dit ook begrijpt.

De 5 fasen van de Project Life Cycle

1. Initiatiefase

(Project Initiation)

Tijdens de initiatiefase bepalen we de scope en het doel / de doelstellingen van het project. Tevens bewijzen we de feasibility van het project. De projectmanager stelt een projectteam samen en definieert het framework waarbinnen het projectteam zal opereren. De belangrijkste deliverables van deze fase zijn de business case, een feasiblity study en een project charter.

2. Planningsfase

(Project Planning)

Tijdens de planningsfase stelt de projectmanager samen met zijn projectteam een gedetailleerd projectplan op dat zal dienen als roadmap om vanuit startpunt A het eindpunt B te bereiken.  Dat Project Management plan omvat scope management, time management, cost management, quality management, resource management, communication management, risk management, procurement management en stakeholder management.

3. Uitvoeringsfase

(Project Execution)

Tijdens deze fase start de reis van punt A naar punt B en wordt het gedetailleerde Project plan uitgevoerd. Het projectteam realiseert de vooraf vastgelegde deliverables en op regelmatige tijdstippen wordt de projectstatus en vooruitgang van het project naar de betrokken stakeholders gecommuniceerd.

4. Monitoring fase

(Project Monitoring & Control)

De Project Monitoring and Control fase loopt in parallel met de Project Execution fase. Tijdens de uitvoering van het project dient de projectmanager vinger aan de pols te houden of het project voldoende vooruitgang boekt en of de deliverables op tijd, binnen budget en met de juiste kwaliteit opgeleverd worden. Het spreekt voor zich dat corrigerende acties dienen uitgerold te worden om een ontspoord project terug on track te krijgen.

5. Afsluitfase

(Project Closure)

Tijdens de Project Closure fase worden de deliverables finaal opgeleverd. Na goedkeuring en vrijgave van deze deliverables door de klant of stakeholders is de tijd gekomen om het project netjes af te ronden, samen met het projectteam een post-mortem uit te voeren en hierbij zowel de best practices als de lessons learned vast te leggen, resources vrij te geven voor andere projecten, een finaal projectrapport op te maken en alles netjes te archiveren.

Lumeron projectcoördinator

Ontdek meer over de rol die Lumeron kan opnemen binnen uw projectwerking.

ONZE REALISATIES

Kind en beer

Pleegzorg VBB - Efficiënter samenwerken met Microsoft 365

Pleegzorg Vlaams Brabant & Brussel

Een SharePoint en Teams omgeving op maat van de organisatie, zodat deze optimaal waarde toevoegt aan de interne manier van werken en met oog voor de medewerkers in de organisatie.

Lees meer
Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Red Dot Chart

Een red-dot chart maakt kwaliteitsproblemen visueel

‘Wie niets doet maakt geen fouten’, al is dat de grootste fout op zichzelf… Van zodra je op een productievloer start met het produceren van eender welk onderdeel ontstaan er talloze opties om fouten te maken. Door elke processtap grondig te analyseren, vanuit risicodenken  (LINK: zoveel mogelijk foutkansen weg te werken, duidelijke instructies op te maken en medewerkers goed op te leiden, kom je al een heel eind.

Lees meer
Blog Continu verbeteren is een doe woord

Continu verbeteren is een "DOE"-woord!

Iedereen heeft het begrip "continu verbeteren" zeker al eens gehoord maar waar draait het nu eigenlijk om? Wat wil dat zeggen, "we moeten continu verbeteren"? En is dat wel altijd het geval?

Lees meer
Cover photo symbol

De libel als Lumeron-symbool

Af en toe krijgen we de vraag hoe we aan onze Libel komen als symbool. Daar zit zowel betekenis als een leuke anekdote achter

Lees meer