MGTSYSTEMEN
Wie zijn de spelers op het veiligheidsterrein
Peter Lamote - 23/03/2021
Senior Consultant Procesteam
continu verbeteren
ISO
kwaliteitsmanagement
preventie
Inspiratieblog-trilogie " Preventie op het werk " - deel 2: de spelers op het terrein
Heb je als bedrijf medewerkers op de payroll staan? Wil je meer weten over preventie op het werk? Neem dan zeker onze blog-trilogie even door.
In het eerste deel van de blog ‘Preventie op het werk (NIET) voor dummies’ lag de focus op het wettelijk kader.
In dit tweede deel werpen we een blik op de hoofdrolspelers die actief zijn op het gebied van welzijn binnen uw onderneming.
De volgende partijen spelen een belangrijke rol bij de veiligheidscultuur en het veiligheidsbeleid van uw onderneming:
- De werkgever en zijn hiërarchische lijn
- De werknemers
- De interne dienst voor preventie
- Het CPBW
- De externe dienst voor preventie
De werkgever en zijn hiërarchische lijn
De werkgever is verantwoordelijk voor het beleid en het dynamisch risicobeheerssysteem (DRBS). De hiërarchische lijn is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid.
Wie behoort tot die zogenaamde hiërarchische lijn? Iedere persoon, van hoog tot laag in de organisatie, die op één of andere manier gemachtigd is om orders te geven aan werknemers. Het kan dus gaan over directieleden, managers, afdelingshoofden, meestergasten, teamleaders, … ja zelfs diegene die slechts over 1 andere werknemer leiding heeft.
De werknemers
De werknemers dienen te werken volgens de instructies gegeven door de werkgever en dienen zorg te dragen voor hun eigen veiligheid en de veiligheid van hun collega’s.
Wie is werknemer? In eerste instantie alle personen met een arbeidsovereenkomst voor het desbetreffend bedrijf. Daarnaast ook uitzendarbeid, personen die een beroepsopleiding volgen, stagairs, personen verbonden door een leerovereenkomst, leerlingen en studenten waarvan het opleidingsprogramma voorziet in een vorm van arbeid.
De interne dienst voor preventie
Zodra een bedrijf één of meerdere werknemers in dienst heeft, is de werkgever verplicht een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk op te richten. Daartoe beschikt iedere werkgever over ten minste één preventieadviseur.
De algemene regel is dat een werknemer de functie van preventieadviseur vervult. Het is een wettelijke vereiste dat de interne preventieadviseur op de payroll van de onderneming staat. In ondernemingen met minder dan 20 werknemers mag de werkgever zelf optreden als preventieadviseur.
Afhankelijk van het aantal werknemers binnen het bedrijf en de sector waarin het bedrijf actief is, is een preventieadviseur van niveau III, II of I verplicht. Hierbij is niveau III het basisniveau.
De taak van een preventieadviseur bestaat erin advies te verlenen over veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer en de werkgever & de hiërarchische lijn bij te staan voor de toepassing van de maatregelen hieromtrent. Tevens waakt de preventieadviseur over mogelijke veiligheids- en welzijnsrisico’s in het bedrijf en doet hij voorstellen om risico’s te elimineren of de impact ervan te verkleinen. Daarnaast vervult de preventieadviseur ook administratieve taken zoals bijvoorbeeld arbeidsongevallen rapporteren, het maand- of kwartaalverslag en het jaarverslag opmaken, enz.
Het CPBW
Vanaf 50 werknemers dient een onderneming sociale verkiezingen te organiseren om een CPBW te kunnen oprichten. Het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk) is een overlegorgaan bestaande uit afgevaardigden van de werkgever en verkozen werknemersvertegenwoordigers. Het overlegorgaan komt maandelijks samen en hierbij neemt de interne preventieadviseur de rol van secretaris op.
Inhoudelijk houdt het CPBW zich bezig met de veiligheid en de gezondheid van de werknemers en ziet het toe op het welzijnsbeleid. Het CPBW brengt adviezen uit en formuleert voorstellen om het welzijn in de organisatie te bevorderen.
Wanneer er geen CPBW werd opgericht in de onderneming is het de vakbondsafvaardiging die de rol van het CPBW gaat spelen. Bij gebrek aan een vakbondsafvaardiging moet de werkgever zijn werknemers rechtstreeks raadplegen over de vragen inzake welzijn op het werk.
De externe dienst voor preventie
De externe preventiedienst fungeert als partner en als aanspreekpunt voor de interne preventiedienst. Taken die niet kunnen of mogen uitgevoerd worden door de interne preventiedienst, worden dan opgenomen door de externe. Voorbeelden hiervan zijn:
- Uitvoeren medisch toezicht, want in de onderneming is er meestal geen arbeidsgeneesheer in dienst
- Het onderzoeken van ernstige arbeidsongevallen, omdat de interne preventieadviseur enkel over het basisniveau beschikt
- Het invullen van psychosociale aspecten
- …
Naast deze hoofdrolspelers binnen de onderneming, zijn er nog een aantal externe partijen betrokken zoals EDTC (Externe Diensten die erkend zijn om Technische Controles uit te voeren; denk maar aan het keuren van hefwerktuigen) en de FOD WASO (de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg).
Volgende maand het laatste deel uit deze trilogie
Gebeten om meer te weten over de praktische kant van preventie en welzijn op het werk? Hou dan zeker onze blogs in het oog
ONZE REALISATIES
Pleegzorg VBB - Efficiënter samenwerken met Microsoft 365
Pleegzorg Vlaams Brabant & Brussel
Een SharePoint en Teams omgeving op maat van de organisatie, zodat deze optimaal waarde toevoegt aan de interne manier van werken en met oog voor de medewerkers in de organisatie.
Lees meerDe uitdaging van Firma X
Firma X
Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.
Lees meerINSPIRATIEBLOG
Hoe houd je de continu verbetersystematiek duurzaam?
Je kent het vast wel: we hebben een aantal acties ondernomen ter verbetering van onze werkwijze en in het begin is iedereen enthousiast en houden we nauwgezet onze vorderingen bij. Na enkele weken begint alles wat te verwateren en na enkele maanden zitten we alweer in hetzelfde stramien als voordien….
Herkenbaar?
Lees meerNIS2 regelgeving in Belgische wetgeving gegoten
In mei 2024 is de Europese NIS2 regelgeving in Belgische wetgeving gegoten.
De uitvoeringsbesluiten gaan in vanaf oktober 2024.
Vanaf dan is er geen ontkomen meer aan, en dat is volledig in het belang van uw eigen organisatie!
Wanneer gebruiken we Teams en wanneer Outlook?
Vandaag de dag is dit een vraag die in vele bedrijven gesteld wordt. Met de continue aanpassingen van zowel Teams als Outlook, lijken de mogelijkheden onbeperkt. Men ziet door het bos de bomen niet meer en krijgt de indruk dat beide applicaties hetzelfde kunnen en voor hetzelfde gebruikt worden, of toch niet?
Lees meer