PROCESSEN
De Project Life Cycle, het R&D instrument bij uitstek

Peter Lamote - 06/09/2022
Senior Consultant Procesteam
continu verbeteren
processen optimaliseren
professionaliseren
De Project Life Cycle, het R&D instrument bij uitstek...
Worstel je ook soms met een of meerdere van volgende vragen: ‘hoe komt het toch dat mijn R&D afdeling vierkant draait?’, ‘hoe komt het dat wat R&D aflevert in-the-end niet is wat Sales gevraagd heeft?’, ‘hoe komt het dat het product onvoldoende matuur is op het ogenblik dat we ermee in productie moeten starten?, ‘hoe komt het dat er zoveel klantenklachten binnenkomen en dan nog met problemen die we zelf niet hebben gezien?’. ‘Hoe moet ik §8.3 Ontwerp en Ontwikkeling van producten en diensten uit de ISO9001:2015 norm praktisch implementeren?’
Herkenbaar? En wil je er ook iets aan doen, lees hieronder hoe je dit concreet kunt aanpakken.

De sleutel tot het oplossen van bovenstaande vragen ligt in gestructureerd en projectmatig werken. Dit kunnen we doen door binnen R&D een Project Life Cycle te definiëren en rigoreus toe te passen. Dergelijke Project Life Cycle bestaat uit een aantal wel afgebakende fases (waarin een aantal deliverables dienen klaargestoomd) en controlepunten (waarin je gaat kijken of de deliverables aanwezig zijn met de juiste kwaliteit) onder het beheer van een projectmanager en zijn projectteamleden.
Een Project Life Cycle dient voor iedere organisatie wel wat op maat gemaakt te worden, maar komt in grote lijnen altijd op het volgende neer:
1) Het begint met een idee. Dit idee kan voortspruiten uit het creatieve brein van een medewerker of een vraag zijn van de klant.
2) Vervolgens wordt de feasibility van het idee onderzocht en worden hiervoor een aantal concepten gemaakt.
3) Uit de concepten selecteer je het ‘beste concept’ en dat beste concept wordt in de volgende fases verder uitontwikkeld.
4) Afhankelijk van de complexiteit ga je een aantal ontwikkelrondes bepalen om de maturiteit van het product in iedere ontwikkelronde te verhogen.
Een controlepunt als belangrijke tussenstap
Iedere ontwikkelronde sluit je af met een controlepunt waarin je als projectteam gaat verifiëren of de beoogde deliverables aanwezig zijn en of het ontwerp voldoet aan de vooropgezette specificaties (vanuit de klant, wet- en regelgeving). Zijn de deliverables niet voldaan, dan kun je het controlepunt niet passeren en kun je niet naar de volgende ronde.
5) Op het einde van de laatste ontwikkelronde doe je de vrijgave van het ontwerp voor productie en kan productie dus opstarten. Dit doe je best onder de vorm van een kleine serie (een proefserie zeg maar). Het spreekt voor zich dat terwijl de productontwikkeling lopende is, ook de nodige voorbereidingen aan de kant van productie dienen opgezet en getroffen te worden. Op die manier is productie tijdig klaar om het nieuwe product te verwelkomen. Hierbij is een samenwerking en wisselwerking tussen ontwikkeling en engineering (vanuit productie) een absolute must.
6) Is de proefserie OK en goed bevonden door Productie, R&D, de Kwaliteitsafdeling en Sales, dan kan massaproductie opgestart worden en kan het product vrijgegeven worden richting de eindklant.
De link met ISO 9001 kwaliteitsmanagement
Niet zo moeilijk toch om een kwalitatief product te ontwikkelen? Het is kwestie van een goed proces te definiëren, dit te volgen en het spel van vrijgaves op een correcte manier te spelen. Het uitrollen van dergelijke Project Life Cycle zorgt er meteen ook voor dat je werkt conform de normvereisten met betrekking tot Ontwerp en Ontwikkeling vanuit de ISO9001:2015 norm.
Als uitsmijter nog een tip
Om naast de productkwaliteit ook de kwaliteit van de projectwerking te bewaken stel je best een Quality Projectleider aan, die als ‘geweten’ van het projectteam kan fungeren en waakt over het correct passeren van de controlepunten. Heb je zelf geen quality projectleider in huis, dan kan Lumeron via de formule van Quality Business Partner deze rol opnemen.
Wil je meer weten over procesmatig werken, projectmanagement of managementsystemen, neem dan zeker contact op
ONZE REALISATIES

Drie ISO-certificaten, waaronder één primeur in België
beMatrix
Als wereldwijde koploper in de standbouwindustrie verstevigt beMatrix zijn positie door drie ISO-certificeringen te behalen. ISO 9001, ISO 14001 en de primeur voor België het ISO 20121 certificaat (duurzaamheidsbeheersysteem voor evenementen).
Lees meer
Verdere groei bij Wolf Oil dankzij performante processen
Wolf Oil
De internationale smeermiddelenfabrikant Wolf Oil levert al meer dan 65 jaar producten op maat aan klanten in de automotive, transport en industrie. Een sector waarin kwaliteit een essentieel aspect is.
Lees meerINSPIRATIEBLOG

Business Development is geen sales
Is 'business development' het synoniem voor verkoop, of zijn er toch nuances die de nodige aandacht verdienen?
Lees meer
Kwaliteitsmanagement is als steenstapelen
Met welke symboliek zou je een bedrijf dat streeft naar uitmuntendheid in kwaliteitsmanagement kunnen vergelijken?
Lees meer
De stap zetten naar Microsoft 365 is het maken van een digitale reis
Microsoft 365 bewust inzetten, is meer dan een technische implementatie. Het is een reis waarin iedereen in de organisatie – van de pioniers tot de twijfelaars – een belangrijke rol speelt.
Lees meer