Contact

ORGANISATIE

Til uw organisatie naar een hoger niveau

Peter L

Peter Lamote - 05/10/2020

Senior Consultant Procesteam

ISO

kwaliteitsmanagement

processen optimaliseren

professionaliseren

Een kwaliteitsmanagementsysteem helpt bij professionaliseren

Uit analyse blijkt dat ongeveer 25% van de Vlaamse KMO's zich in een ‘chaotische toestand’ bevindt of zeggen we beter "overlevingsmodus". *

Dit betekent dat deze bedrijven heel sterk in ‘het hier en het nu’ leven en handelen, vaak af te rekenen hebben met kwaliteitsproblemen en met laattijdige leveringen. Kortom, medewerkers rennen zich dagelijks hun ziel uit hun lijf om brandjes te blussen.

In dergelijke organisaties blijft er maar weinig tijd over om aan blijvende efficiëntie- en kwaliteitsverbeteringen te werken. Mochten deze bedrijven ervoor kiezen om een managementsysteem te implementeren dan zou dit een omslag betekenen naar een ‘stabiele’ organisatie om van hieruit verder te groeien.

En neen, daarom moeten ze niet meteen voor een certificaat zoals ISO 9001 kiezen. Soms merken we zelfs dat dit meteen een rem zet op het enthousiasme van de medewerkers om hierin mee te gaan. Vertrekken vanuit het bedrijfs-DNA en vooruit werken, en eenmaal rijp voor certificering, dan kan het nog steeds.

Accepteren chaos

Waarom zou ik?

Het opzetten van een managementsysteem zorgt ervoor dat een bedrijf:

  • gaat nadenken over de strategie, waardoor de lange termijn visie en richting voor iedereen duidelijk wordt.
  • rollen en verantwoordelijkheden duidelijk gaat vastleggen, zodat iedereen weet ‘wie wat doet’.
  • processen in kaart brengt, waardoor tevens de opportuniteit zich aandient om deze efficiënter, klantgerichter en kwalitatiever te maken.
  • de neuzen van de medewerkers in dezelfde richting kan zetten, waardoor enerzijds de betrokkenheid van de medewerkers verhoogt en anderzijds de te behalen bedrijfsdoelstellingen gemakkelijker en trefzekerder behaald worden.


​Kortom, het kiezen voor een managementsysteem verschaft organisaties een stabiele basis en de ruggengraat om zichzelf naar een hoger niveau te tillen. Op weg naar groei en excelleren.

Benieuwd waar u staat met uw bedrijfsmaturiteit?

Vraag onze strategie en/of operations scan aan, en leer meer over uw organisatie en onze aanpak. Contacteer ons gerust, wij helpen u graag verder.

Lumeron maturiteitsmodel

De verschillende maturiteitsniveau's en het percentage van KMO's per niveau volgens het Lumeron maturiteitsmodel

* 25% van de Vlaamse KMO's bevindt zich in chaos/overlevingsmodus op basis van alle operations scans die Lumeron (en het vroegere Orbid Strategy & Operations) in de afgelopen jaren reeds uitvoerde.

"We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan..."
Herman van Veen

ONZE REALISATIES

Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer
Transport robbyns

Investeren in organisatiekwaliteit

Transport Robbyns

Hoe kan je in economische uitdagende tijden toch zorgen voor stabiliteit en groeiambities? Ontdek hoe Transport Robbyns dit heeft aangepakt en hoe Lumeron hen geholpen heeft. ​

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Red Dot Chart

Een red-dot chart maakt kwaliteitsproblemen visueel

‘Wie niets doet maakt geen fouten’, al is dat de grootste fout op zichzelf… Van zodra je op een productievloer start met het produceren van eender welk onderdeel ontstaan er talloze opties om fouten te maken. Door elke processtap grondig te analyseren, vanuit risicodenken  (LINK: zoveel mogelijk foutkansen weg te werken, duidelijke instructies op te maken en medewerkers goed op te leiden, kom je al een heel eind.

Lees meer
Blog Continu verbeteren is een doe woord

Continu verbeteren is een "DOE"-woord!

Iedereen heeft het begrip "continu verbeteren" zeker al eens gehoord maar waar draait het nu eigenlijk om? Wat wil dat zeggen, "we moeten continu verbeteren"? En is dat wel altijd het geval?

Lees meer
Cover photo symbol

De libel als Lumeron-symbool

Af en toe krijgen we de vraag hoe we aan onze Libel komen als symbool. Daar zit zowel betekenis als een leuke anekdote achter

Lees meer