STRATEGIE
Veiligheid en gezondheid winnen aan belang

Peter Lamote - 07/12/2020
Senior Consultant Procesteam
Bedrijfsstrategie
continu verbeteren
kwaliteitsmanagement
preventie
Focus op veiligheid en gezondheid op de werkvloer
Zeker nu kunnen we niet meer naast de maatregelen kijken die alle organisaties nemen om medewerkers, klanten en andere betrokken partijen te beschermen tegen gezondheidsrisico’s.
Echter ook vóór we in 2020 in een pandemie beland zijn, was er reeds in de bedrijven een toenemende bewustwording op gebied van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Dit was ook wel hoognodig gezien de wereldwijde hoge dodentol te wijten aan arbeidsongevallen en lange termijn effecten van blootstelling aan gezondheidsrisico’s.

Nood aan actie
Wereldwijde schattingen wijzen jaarlijks op zo’n slordige 375 miljoen werk gerelateerde verwondingen en zo’n 3 miljoen dodelijke slachtoffers. Hiervan zijn er 300.000 slachtoffers het gevolg van een dodelijk arbeidsongeval en de rest zijn gerelateerd aan ziektes en lange termijn gezondheidseffecten.
Reden genoeg dus om als organisatie werk te maken van een degelijk ‘Health and Safety’-beleid, te bouwen aan een veiligheidscultuur en misschien zelfs te kiezen voor een Veiligheidsmanagementsysteem, al dan niet met ISO 45001-certificatie.
Naast het terugdringen van die hallucinante cijfers zijn er nog een aantal ‘benefits’ gekoppeld aan het creëren van een gezondere en veiligere werkomgeving zoals o.a.:
- Minder werkonderbreking (want minder ongevallen)
- Minder absenteïsme
- Minder opleiding nodig voor nieuwe medewerkers wegens minder verloop
- Reductie van verzekeringskosten
- …
Bekijken we het cijfermateriaal wat meer in detail, dan zien we dat woon-werk verkeer een grote component uitmaakt van de arbeidsongevallen en dat de dominante boosdoener in verband met lange termijn gezondheid de naam ‘stress’ draagt.
De Belgische cijfers
Wat België betreft publiceerde Fedris, het federaal agentschap voor beroepsrisico's, de resultaten voor 2019 in hun meest recente jaarverslag. Ook hier zien we dat het aantal aanvaarde ongevalaangiften sinds 2016 in stijgende lijn zit tot 146.507 in 2019.
Kijken we terug naar het jaarverslag van Fedris, dan valt ook hier op dat in België de cijfers voor arbeidsongevallen op de arbeidsweg in stijgende lijn zitten van 22.347 in 2016 naar 26.429 in 2019. Terwijl de arbeidsongevallen op de arbeidsplaats (120.078) na een paar jaar van beperkte stijging, in het 2019 toch terug gedaald zijn naar bijna het niveau van 2016 (119.882). Nemen we de vergelijking met de cijfers van 2011, dan is de trend gelukkig een flink stuk positiever net door de inzet die vele bedrijven al nemen op dit vlak. Toen waren er nog 147.854 arbeidsongevallen op de arbeidsplaats. Maar het valt dus op dat sinds 2015-2016 dit cijfer begint te stagneren.
Aandacht voor psychosociale belasting op de werkvloer
Wist je trouwens dat er momenteel gewerkt wordt aan een ISO-standaard die specifiek gericht is op het omgaan met de psychosociale belasting tijdens het werk / op de werkvloer? Deze ISO-standaard zal ressorteren onder de groep van ‘Occupational health and safety management’ (ISO 45001) en zal de referentie ISO 45003 ‘Psychological health and safety at work: managing psychosocial risks – Guidelines’ meekrijgen.
ONZE REALISATIES

Drie ISO-certificaten, waaronder één primeur in België
beMatrix
Als wereldwijde koploper in de standbouwindustrie verstevigt beMatrix zijn positie door drie ISO-certificeringen te behalen. ISO 9001, ISO 14001 en de primeur voor België het ISO 20121 certificaat (duurzaamheidsbeheersysteem voor evenementen).
Lees meer
Verdere groei bij Wolf Oil dankzij performante processen
Wolf Oil
De internationale smeermiddelenfabrikant Wolf Oil levert al meer dan 65 jaar producten op maat aan klanten in de automotive, transport en industrie. Een sector waarin kwaliteit een essentieel aspect is.
Lees meerINSPIRATIEBLOG

Kwaliteitsmanagement is als steenstapelen
Met welke symboliek zou je een bedrijf dat streeft naar uitmuntendheid in kwaliteitsmanagement kunnen vergelijken?
Lees meer
De stap zetten naar Microsoft 365 is het maken van een digitale reis
Microsoft 365 bewust inzetten, is meer dan een technische implementatie. Het is een reis waarin iedereen in de organisatie – van de pioniers tot de twijfelaars – een belangrijke rol speelt.
Lees meer
Wie ophoudt met verbeteren, zal ooit ophouden goed te zijn
Het is verleidelijk om na het behalen van succes, achterover te leunen en te genieten van het bereikte resultaat. Maar… stilstand is het begin van de achteruitgang.
Lees meer