MGTSYSTEMEN
Wat hebben de autokeuring en interne audits met elkaar gemeen?

Peter Lamote - 04/05/2021
Senior Consultant Procesteam
certificaat
continu verbeteren
ISO
kwaliteitsmanagement
professionaliseren
De 7 linken tussen de autokeuring en interne audits
Heb je recent ook jouw voertuig moeten laten onderwerpen aan de autokeuring?
De kans dat je tijdens het wachten hierbij de link legde naar het auditeren van een managementsysteem, is ongetwijfeld zo goed als onbestaande. Desalniettemin zijn er behoorlijk wat overeenkomsten te vinden.
De autokeuring is een periodiek weerkerend gegeven, waarbij aan de hand van vooraf vastgelegde testen en visuele controles (observaties) bepaald wordt of het voertuig aan de technische en de veiligheidsvereisten voldoet. Hiermee kunnen we al behoorlijk wat parallellen trekken naar (interne) audits.
Volgens ISO 19011 – de richtlijn voor het uitvoeren van audits van managementsystemen - is de definitie van een audit als volgt:
AUDIT
is een systematisch, onafhankelijk en gedocumenteerd proces voor het
verkrijgen van objectief auditbewijsmateriaal en het objectief beoordelen
daarvan om vast te stellen in welke mate aan de auditcriteria is voldaan.
Wat is de systematiek?
‘Systematisch’ in bovenstaande definitie betekent dat er een bepaalde ‘systematiek’ in het auditeren moet zitten:
- We gaan audits uitvoeren op regelmatige basis tijdens het werkjaar. Net zoals de autokeuring zijn deze periodiek weerkerend. Alle processen moeten minstens één keer in de periode van drie jaar de revue passeren.
- Binnen een organisatie gaan we ook zoveel mogelijk uniform te werk. Auditoren maken hun auditverslag aan de hand van een template.

Meer dan één gelijkenis
Net zoals de technische medewerker van de autokeuring onafhankelijk en objectief de voertuigen gaat keuren, dienen audits uitgevoerd te worden. De auditor dient zo onafhankelijk mogelijk te zijn van het proces dat hij auditeert. De ISO-norm laat bijvoorbeeld niet toe dat een auditor zijn eigen werk beoordeelt.
Om te kunnen oordelen of men binnen de organisatie werkt conform de procesbeschrijvingen en de vereisten van de norm gaat de auditor enerzijds interviews afnemen en anderzijds op zoek gaan naar auditbewijsmateriaal. Net zoals tijdens de autokeuring kan de auditor dit bewijsmateriaal verkrijgen door observatie, het uitvoeren van metingen of andere beproevingen.
Wat de auditée tijdens het interview vertelt, moet overeenstemmen met de voorgelegde bewijsstukken en met de vaststellingen tijdens de observaties. Op basis daarvan gaat de auditor oordelen of de auditcriteria voldaan zijn of niet. De resultaten worden neergeschreven in het auditverslag in de vorm van auditbevindingen. Deze geven ofwel conformiteit aan of wijzen op afwijkingen, net zoals het keuringbewijs aangeeft of het voertuig al of niet voldoet aan de technische en de veiligheidsvereisten.
Qua uitvoering is het zo dat we niet zomaar ‘Jan met de pet’ technisch een wagen kunnen laten keuren of managementsystemen laten auditeren. In beide disciplines zijn de nodige vaardigheden en competenties een must. Strikt genomen eist de ISO-norm niet dat een interne auditor een opleidingscertificaat moet kunnen voorleggen. De interne auditor moet natuurlijk wel over de nodige skills beschikken om audits op een degelijke manier uit te kunnen voeren, juiste conclusies te kunnen trekken en hierover te rapporteren.
Een laatste parallel die we kunnen trekken is dat zowel audits als de autokeuring momentopnames zijn. Een interne audit gaat een foto nemen van het proces en van het managementsysteem op dat specifieke moment. Net zoals het beoordelen van de staat van de wagen op ‘dat’ moment. Er is geen garantie dat er een week of een maand later plots geen panne of veiligheidsprobleem bij de wagen opduikt. Gelukkig zit aan beiden ook een ‘preventieve’ kant en komen probleemgevallen boven water waardoor ze kunnen weggewerkt worden.
Samengevat, de 7 vergelijkingspunten
Autokeuring of interne audit
- Op regelmatige basis
- Uniforme werkwijze
- Onafhankelijk
- Vastgelegde vereisten
- Conformiteit of Afwijking
- Vaardigheden & competenties
- Momentopnames
ONZE REALISATIES

Drie ISO-certificaten, waaronder één primeur in België
beMatrix
Als wereldwijde koploper in de standbouwindustrie verstevigt beMatrix zijn positie door drie ISO-certificeringen te behalen. ISO 9001, ISO 14001 en de primeur voor België het ISO 20121 certificaat (duurzaamheidsbeheersysteem voor evenementen).
Lees meer
Verdere groei bij Wolf Oil dankzij performante processen
Wolf Oil
De internationale smeermiddelenfabrikant Wolf Oil levert al meer dan 65 jaar producten op maat aan klanten in de automotive, transport en industrie. Een sector waarin kwaliteit een essentieel aspect is.
Lees meerINSPIRATIEBLOG

Business Development is geen sales
Is 'business development' het synoniem voor verkoop, of zijn er toch nuances die de nodige aandacht verdienen?
Lees meer
Kwaliteitsmanagement is als steenstapelen
Met welke symboliek zou je een bedrijf dat streeft naar uitmuntendheid in kwaliteitsmanagement kunnen vergelijken?
Lees meer
De stap zetten naar Microsoft 365 is het maken van een digitale reis
Microsoft 365 bewust inzetten, is meer dan een technische implementatie. Het is een reis waarin iedereen in de organisatie – van de pioniers tot de twijfelaars – een belangrijke rol speelt.
Lees meer