Contact

PROCESSEN

Remote werken aan kwaliteit en processen - het kan

Bart H

Bart Hoornaert - 27/04/2020

Operationeel verantwoordelijke & Teamlead Procesteam

continu verbeteren

kwaliteitsmanagement

processen optimaliseren

​change management

Remote werken aan kwaliteit en aan processen optimaliseren

Ondertussen werken we met z'n allen al een tijd van thuis uit. Voor velen de eerste stappen op het thuiswerkfront. Nu vele bedrijven terug opstarten, blijft thuiswerken waar mogelijk de norm. Tijd voor een korte evaluatie en wat toekomstperspectief.

Remote werken aan kwaliteit en processen

Interne audits

Ter plaatse interne audits doen op de werkvloer kan moeilijk vanuit een virtuele / remote omgeving. We merkten ondertussen wel dat dit op zich, mits schermdeling, perfect lukt voor de iets meer administratieve processen. 
Een eerste tip: kijk samen met de kwaliteitsmanager of bepaalde geplande interne audits niet vooruit kunnen worden getrokken. Weet dat we vanuit Lumeron ook diensten aanbieden om interne audits uit te voeren, dus mocht er ruimte zijn bij de auditées maar niet bij de auditoren, of als zijzelf dit online niet haalbaar achten, neem gerust contact op.

In kaart brengen van processen

Maar ook een ander topic werkt wonderwel goed en…in bepaalde gevallen zelfs efficiënter dan de meetings die we face-to-face rond de tafel doen. Meer bepaald het in kaart brengen van processen. Omdat we deze vaak al volledig digitaal uitwerken, via een beamer in de meetingruimte live-on-screen, is er op zich weinig verschil. Iedereen kijkt nu live mee op zijn PC-scherm thuis en werkt gefocust mee aan het uitzetten van As Is en To Be proces-beschrijvingen. 

As is to be

Deze oefeningen helpen enorm:

  • Vanuit de inputs van verschillende individuen samen tot één geheel te komen
  • Inzichten te delen onderling
  • Groepsdynamiek te verhogen… zelfs in deze tijden
  • Pijnpunten te detecteren in de werking door echt even tijd te nemen om stil te staan bij hoe iets verloopt
  • Risico’s te benoemen en acties te definiëren om deze weg te werken of de ToBe-status te bereiken
  • Klaar te zijn voor als alles terug opstart

Met andere woorden definiëren en visualiseren we de huidige manier van werken (AS IS) dankzij input van alle betrokken personen. We bepalen zo dan samen de gewenste manier van werken (TO BE) en welke acties nodig zijn om daar te geraken (actieplan). 
Voor onze begeleiding werken we met sessies van maximum 2u per dag. Zo blijft iedereen gefocust. De herhaalfrequentie bepalen we in functie van beschikbaarheid van jullie medewerkers. 
Vanuit Lumeron zetten we de volledige screensharing op. De deelnemers hebben enkel een PC met microfoon, internetverbinding en een browser nodig. Wij zorgen voor de rest.

Interesse?

Ook interesse om nuttig en efficiënt gebruik te maken van de tijd die er bij een aantal medewerkers nu meer is dan anders?
Werk aan de toekomst nu er de ruimte voor is. Contacteer ons voor verdere informatie.

ONZE REALISATIES

Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer
Transport robbyns

Investeren in organisatiekwaliteit

Transport Robbyns

Hoe kan je in economische uitdagende tijden toch zorgen voor stabiliteit en groeiambities? Ontdek hoe Transport Robbyns dit heeft aangepakt en hoe Lumeron hen geholpen heeft. ​

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Red Dot Chart

Een red-dot chart maakt kwaliteitsproblemen visueel

‘Wie niets doet maakt geen fouten’, al is dat de grootste fout op zichzelf… Van zodra je op een productievloer start met het produceren van eender welk onderdeel ontstaan er talloze opties om fouten te maken. Door elke processtap grondig te analyseren, vanuit risicodenken  (LINK: zoveel mogelijk foutkansen weg te werken, duidelijke instructies op te maken en medewerkers goed op te leiden, kom je al een heel eind.

Lees meer
Blog Continu verbeteren is een doe woord

Continu verbeteren is een "DOE"-woord!

Iedereen heeft het begrip "continu verbeteren" zeker al eens gehoord maar waar draait het nu eigenlijk om? Wat wil dat zeggen, "we moeten continu verbeteren"? En is dat wel altijd het geval?

Lees meer
Cover photo symbol

De libel als Lumeron-symbool

Af en toe krijgen we de vraag hoe we aan onze Libel komen als symbool. Daar zit zowel betekenis als een leuke anekdote achter

Lees meer