Contact

PROCESSEN

Remote werken aan kwaliteit en processen - het kan

Bart H

Bart Hoornaert - 27/04/2020

Operationeel verantwoordelijke & Teamlead Procesteam

continu verbeteren

kwaliteitsmanagement

processen optimaliseren

​change management

Remote werken aan kwaliteit en aan processen optimaliseren

Ondertussen werken we met z'n allen al een tijd van thuis uit. Voor velen de eerste stappen op het thuiswerkfront. Nu vele bedrijven terug opstarten, blijft thuiswerken waar mogelijk de norm. Tijd voor een korte evaluatie en wat toekomstperspectief.

Remote werken aan kwaliteit en processen

Interne audits

Ter plaatse interne audits doen op de werkvloer kan moeilijk vanuit een virtuele / remote omgeving. We merkten ondertussen wel dat dit op zich, mits schermdeling, perfect lukt voor de iets meer administratieve processen. 
Een eerste tip: kijk samen met de kwaliteitsmanager of bepaalde geplande interne audits niet vooruit kunnen worden getrokken. Weet dat we vanuit Lumeron ook diensten aanbieden om interne audits uit te voeren, dus mocht er ruimte zijn bij de auditées maar niet bij de auditoren, of als zijzelf dit online niet haalbaar achten, neem gerust contact op.

In kaart brengen van processen

Maar ook een ander topic werkt wonderwel goed en…in bepaalde gevallen zelfs efficiënter dan de meetings die we face-to-face rond de tafel doen. Meer bepaald het in kaart brengen van processen. Omdat we deze vaak al volledig digitaal uitwerken, via een beamer in de meetingruimte live-on-screen, is er op zich weinig verschil. Iedereen kijkt nu live mee op zijn PC-scherm thuis en werkt gefocust mee aan het uitzetten van As Is en To Be proces-beschrijvingen. 

As is to be

Deze oefeningen helpen enorm:

  • Vanuit de inputs van verschillende individuen samen tot één geheel te komen
  • Inzichten te delen onderling
  • Groepsdynamiek te verhogen… zelfs in deze tijden
  • Pijnpunten te detecteren in de werking door echt even tijd te nemen om stil te staan bij hoe iets verloopt
  • Risico’s te benoemen en acties te definiëren om deze weg te werken of de ToBe-status te bereiken
  • Klaar te zijn voor als alles terug opstart

Met andere woorden definiëren en visualiseren we de huidige manier van werken (AS IS) dankzij input van alle betrokken personen. We bepalen zo dan samen de gewenste manier van werken (TO BE) en welke acties nodig zijn om daar te geraken (actieplan). 
Voor onze begeleiding werken we met sessies van maximum 2u per dag. Zo blijft iedereen gefocust. De herhaalfrequentie bepalen we in functie van beschikbaarheid van jullie medewerkers. 
Vanuit Lumeron zetten we de volledige screensharing op. De deelnemers hebben enkel een PC met microfoon, internetverbinding en een browser nodig. Wij zorgen voor de rest.

Interesse?

Ook interesse om nuttig en efficiënt gebruik te maken van de tijd die er bij een aantal medewerkers nu meer is dan anders?
Werk aan de toekomst nu er de ruimte voor is. Contacteer ons voor verdere informatie.

ONZE REALISATIES

Kind en beer

Pleegzorg VBB - Efficiënter samenwerken met Microsoft 365

Pleegzorg Vlaams Brabant & Brussel

Een SharePoint en Teams omgeving op maat van de organisatie, zodat deze optimaal waarde toevoegt aan de interne manier van werken en met oog voor de medewerkers in de organisatie.

Lees meer
Cases Firma X

De uitdaging van Firma X

Firma X

Welke uitdagingen helpt Lumeron oplossen? Ontdek een aantal concrete projectbeschrijvingen van onze klanten. Dit maakt het allemaal nog iets concreter.

Lees meer

INSPIRATIEBLOG

Klimaat 1

De impact van het Climate Change Amendement

Mogelijks heb je het al ergens gelezen of gehoord dat ISO voor diverse normen een Climate Change Amendement heeft gepubliceerd. Wat betekent dit concreet?

Lees meer
Blog continu verbeteren vs2

Kleine stappen naar een gemeenschappelijk doel, dat is continu verbeteren

Continu verbeteren kunnen we omschrijven als dagelijks met alle medewerkers kleine stappen zetten naar een gemeenschappelijk doel, resultaten verbeteren in functie van de tijd.

Lees meer
Newtons cradle 256213 1280

Business excellence & het perpetuum mobile

"Als men me vraagt wat Lumeron eigenlijk doet dan is mijn antwoord vaak " organisaties in beweging brengen en in beweging houden". Omdat dit antwoord voor velen niet volstaat of nog vragen oproept geef ik meestal extra tekst en uitleg.": zegt Abdon Moens - CEO Lumeron

Lees meer